αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολλές εταιρίες δημοσιεύουν αγγελίες για ανοιχτές θέσεις αλλά… δεν προσλαμβάνουν κανένα

Πολλές εταιρίες δημοσιεύουν αγγελίες για ανοιχτές θέσεις αλλά… δεν προσλαμβάνουν κανένα

Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο αναλύει σε άρθρο του το Business Insider. Ενώ πολλοί εργοδότες λένε ότι δεν μπορούν να βρουν εργαζομένους, την ίδια στιγμή ορισμένοι καλοί υποψήφιοι υποβάλλουν αίτηση για πολλές ανοιχτές θέσεις εργασίας και δεν λαμβάνουν καμία απάντηση.

Πρόκειται για τις λεγόμενες «ghost jobs». Είναι δηλαδή δημοσιευμένες αγγελίες, για τις οποίες όμως δεν πρόκειται να γίνει κάποια πρόσληψη. Τουλάχιστον όχι στο κοντινό μέλλον.

Όπως προέκυψε σε πρόσφατη έρευνα σε περίπου 1.000 διευθυντές προσλήψεων που διεξήχθη από την Clarify Capital, το 40% των διευθυντικών στελεχών είχαν μια αγγελία ανοιχτή για πάνω από δύο έως τρεις μήνες. Ένας στους πέντε διευθυντές είπε ότι δεν σχεδιάζει να καλύψει τις τρέχουσες ανοιχτές θέσεις εργασίας του μέχρι το 2023.

Τα μισά διευθυντικά στελέχη δήλωσαν ότι κρατούν ενεργές τις αγγελίες θέσεων εργασίας επειδή είναι «πάντα ανοιχτοί σε νέους ανθρώπους», ακόμα κι αν δεν προσλαμβάνουν ενεργά αυτή την στιγμή.

Μερικοί ερευνητές λένε ότι οι εταιρίες στην εποχή μας προσαρμόζονται συνήθως στις τάσεις της οικονομίας και των βιομηχανιών τους, αυξάνοντας και μειώνοντας την ένταση με την οποία προσλαμβάνουν. Έτσι κάποιες θέσεις που ανοίγουν σήμερα, μπορεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να… μπουν στον πάγο. Άλλοι ειδικοί, εν τω μεταξύ, εικάζουν ότι οι εταιρείες σήμερα δημοσιεύουν αγγελίες για θέσεις εργασίας, αλλά δεν προσπαθούν σκληρά να τις καλύψουν, ίσως λόγω των αβεβαιοτήτων για την οικονομία.

Αλλά η ανάλυση του φαινομένου δεν σταματά εδώ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες μπορεί να θέλουν να δείξουν ότι κάνουν μαζικές προσλήψεις. Μερικές φορές θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι η εταιρεία αναπτύσσεται, σημειώνει το Business Insider. Μερικές φορές αφήνουν τις αγγελίες δημοσιευμένες, με την ελπίδα που μπορεί να εμφανιστεί ο τέλειος υποψήφιος. Άλλες φορές μπορεί να δημοσιεύσουν αγγελίες για να ηρεμήσουν τους εξαντλημένους υπαλλήλους τους και να δείξουν ότι όντως προσπαθούν να προσλάβουν άτομα για περισσότερη βοήθεια.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες ειδικότητες που είναι τόσο περιζήτητες (π.χ. mobile developers και software engineers) που οι εργοδότες μπορεί να αφήσουν αναρτημένες τις αγγελίες με την ελπίδα ότι κάποιος, οποιοσδήποτε, θα κάνει αίτηση.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + fifteen =