Μέσω ελέγχων και διασταυρώσεων των δηλώσεων στην πλατφόρμα myProperty με τα τραπεζικά στοιχεία, αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις γονικών παροχών και δωρεών χρηματικών ποσών από γονείς σε παιδιά ή παππούδες σε εγγόνια, που πραγματοποιήθηκαν με μετρητά που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των δωρεοδόχων, αντί να γίνουν μέσω τραπεζών όπως απαιτεί ο νόμος, με αποτέλεσμα την επιβολή φόρου 10%. Από την 1η Οκτωβρίου 2021, το αφορολόγητο όριο για δωρεές και γονικές παροχές αυξήθηκε στα 800.000 ευρώ, αποφεύγοντας τον φόρο για ποσά κάτω από αυτό το όριο. Ωστόσο, οι άτυπες δωρεές πρέπει να επιβεβαιώνονται ως πραγματικά γεγονότα για την αποφυγή αδικιών, ειδικά σε περιπτώσεις οικογενειακών δοσοληψιών.
Η άτυπη δωρεά χρημάτων μεταξύ συγγενών είναι συνηθισμένη στην Ελλάδα, κυρίως για την κάλυψη βιοποριστικών αναγκών ή για την αγορά περιουσιακών στοιχείων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μικρότερα ποσά που δεν δηλώνονται, προκαλώντας φορολογικά και νομικά προβλήματα.
Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) υπογράμμισε την ανάγκη για νομοθετική κάλυψη των άτυπων δωρεών, καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία δεν καλύπτει πλήρως αυτές τις περιπτώσεις, δημιουργώντας διαφορές μεταξύ τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος των φορολογουμένων.
Η απόφαση της ΔΕΔ δικαίωσε φορολογούμενο που δεν υπέβαλε δήλωση δωρεάς, αλλά βασίστηκε σε τραπεζικές μεταφορές από λογαριασμούς των γονέων του, αναγνωρίζοντας τα χρήματα ως δωρεά. Η νομοθεσία επιτρέπει τη μεταφορά εισοδήματος μεταξύ συζύγων για την κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης, ακόμη και κεφαλαίων που αποκτήθηκαν πριν από τον γάμο, όπως επιβεβαιώθηκε από άλλη απόφαση της ΔΕΔ. Ωστόσο, σε περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων λόγω διάστασης, οι σύζυγοι πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στα δικά τους εισοδήματα.