αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠοιοι πληρώνουν τη «χασούρα» όταν μια startup λάβει μεγάλες χρηματοδοτήσεις και τελικά… βαρέσει «κανόνι»

Ποιοι πληρώνουν τη «χασούρα» όταν μια startup λάβει μεγάλες χρηματοδοτήσεις και τελικά… βαρέσει «κανόνι»

Δημοσίευμα των New York Times εστιάζει στις κρίσιμες επιδράσεις της υπερβάλλουσας κεφαλαιοποίησης. Όταν η SoftBank «σπρώχνει» εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες, κάποιοι συνεργάτες αυτών των εταιρειών που εμφανίζουν ζημιές καταλήγουν να πληρώνουν το τίμημα.

Η ξενοδοχειακή startup Oyo, για παράδειγμα, η οποία συγκέντρωσε 1,55 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από τη Soft Bank, υποσχέθηκε σε τοπικούς ξενοδόχους στην Ινδία την αύξηση της εισροής χρήματος από επιχειρηματικούς ταξιδιώτες, εάν έκαναν rebranding μέσω της Oyo και ανακαίνιζαν την ξενοδοχειακή τους εγκατάσταση. Έτσι, άνθρωποι όπως ο Sunil Solankey, ο οποίος διαχειρίζεται το 20 κλινών ξενοδοχείο Four Sight Hotel σε ένα προάστιο του Νέου Δελχί, ξόδεψε 600.000 ρουπίες (ή 8.400 δολάρια) για να αναβαθμίσει την επίπλωση του ξενοδοχείου και να προσθέσει νέα σεντόνια και πετσέτες.

Όμως, οι νέοι πελάτες δεν ήρθαν ποτέ, οι πληρωμές από την Oyo σταμάτησαν, και πλέον ο Solankey απειλείται με έξωση. Αυτή είναι η πραγματικότητα πολλών μικροεπιχειρηματιών, οι οποίοι αποφασίζουν να συνεργαστούν με μια καλά χρηματοδοτημένη startup η οποία δεν ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις της.

Νωρίτερα φέτος, το Fortune αναφέρθηκε στη Munchery, μια startup παράδοσης κρέατος που συγκέντρωσε πάνω από 125 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση και άγγιξε αποτίμηση αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων προτού προσγειωθεί απότομα και κλείσει.

Πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων έμειναν απλήρωτοι και μία απ’ αυτούς, στην οποία η startup χρωστούσε πάνω από 20.000 δολάρια, στράφηκε εναντίον των venture capitalists πίσω από τη Munchery: «Δεν είναι πολλά λεφτά για σας, αλλά για μας μεταφράζονται σε απλήρωτα ενοίκια και απολύσεις» έγραψε η Lenore Estrada, ιδιοκτήτρια της εταιρείας παραγωγής προϊόντων ζύμης Three Babes Bakeshop.

Αυτό το γεγονός μας υπενθυμίζει ότι όταν ένα ποντάρισμα δεν πάει καλά, δεν χάνουν μόνο πλούσιοι επενδυτές. Χαμένοι βγαίνουν και πολλοί προμηθευτές, οι οποίοι – σε αντίθεση με τους μετόχους που επένδυσαν στην εταιρεία – δεν μπορούν απλώς να διαγράψουν τις ζημιές και να πάνε παρακάτω.

Πηγή: Fortune Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + seventeen =