αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιοι ξένοι «κοιτούν» για ακίνητα στην Ελλάδα (και σε ποιες περιοχές)

Ποιοι ξένοι «κοιτούν» για ακίνητα στην Ελλάδα (και σε ποιες περιοχές)

Επιστρέφει σταδιακά η ζήτηση για αγορά ελληνικών ακινήτων από το εξωτερικό και η επανακκίνηση της «Χρυσής Βίζα», διαδικασία η οποία λόγω πανδημίας είχε ατονήσει. Σύμφωνα με τη μεσιτική αγορά, το ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά ακινήτων «δεν έπαψε ποτέ», ωστόσο, οι συναλλαγές είχαν υποχωρήσει στο ναδίρ, τόσο από θεσμικούς όσο και από ιδιώτες επενδυτές.

Σε τελευταία ανάλυση της η ιστοσελίδα Spitogatos καταγράφει την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον δείκτη ζήτησης SDI, ο οποίος διαμορφώνεται από τον όγκο αναζητήσεων μέσω της ιστοσελίδας.

Με βάση τα στοιχεία από την τοπ 10άδα των υποψηφίων αγοραστών από το εξωτερικό απουσιάζει η Κίνα, χώρα που έως πρότινος αποτελούσε βασική προέλευση ξένων κεφαλαίων για αγορά ακινήτων. Πέραν αυτής της παρατήρησης και σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης για ακίνητα προς πώληση στην Ελλάδα, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, είναι η Ισπανία με 323%, γεγονός εντυπωσιακό, αν υπολογίσει κανείς την εικόνα αγοράς παραθεριστικής κατοικίας που διατηρεί η εν λόγω χώρα. Παράλληλα, χώρες της ομογένειας όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ επιστρέφουν στο προσκήνιο με τη ζήτηση από αυτές τις χώρες να αυξάνεται κατά 70% και 20% αντίστοιχα.

Τη δεκάδα των χωρών συμπληρώνουν η Βρετανία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Ελβετία και η Αυστραλία.

Οι 5 πιο δημοφιλείς περιοχές αναζήτησης για αγορά ακινήτου σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία της Spitogatosείναι είναι οι Κυκλάδες, το κέντρο της Αθήνας, τα Νότια Προάστια της Αθήνας, η Χαλκιδική και τα προάστια της Θεσσαλονίκης.

Τα 5 νησιά στα οποία αναζητούν ακίνητα προς πώληση οι κάτοικοι του εξωτερικού είναι η Νάξος, η Πάρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Σύρος, ενώ στην Αθήνα, οι εν λόγω ενδιαφερόμενοι προσβλέπουν σε αγορά στην περιοχή Κολωνάκι-Λυκαβηττός, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στο Παγκράτι, στους Αμπελοκήπους και στην Κυψέλη.

Τέλος, η πλειονότητα των δυνητικών αγοραστών από το εξωτερικό που αναζητά ακίνητο στο Βορρά, ενδιαφέρεται για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Τούμπα, τις περιοχές Ανάληψη-Μπότσαρη-Νέα Παραλία και Φάληρο-Ιπποκράτειο, καθώς και την Άνω Πόλη, ενώ στη Χαλκιδική οι 5 πιο δημοφιλείς περιοχές είναι η Κασσάνδρα, η Σιθωνία, η Καλλικράτεια, η Παλλήνη και τα Μουδανιά.

Πηγή: news247.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + six =