αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιοι κλείνουν σκάφη αναψυχής για διακοπές στην Ελλάδα (και οι τιμές)

Ποιοι κλείνουν σκάφη αναψυχής για διακοπές στην Ελλάδα (και οι τιμές)

Αναμενόμενα χαμηλή είναι σήμερα η κίνηση στον κλάδο των σκαφών αναψυχής, με τους επαγγελματίες να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αποφάσεις για τις μεγάλες αγορές των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Όπως λένε επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία στο Capital.gr, το κλίμα που μεταφέρεται από τουρίστες των παραπάνω χωρών, είναι πως αν δεν μπει και η Ελλάδα στην “πράσινη λίστα” των προορισμών, δεν είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν.

Την ίδια ώρα, στον “πάγο” βρίσκονται ακόμη οι τουριστικές αφίξεις και από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Έτσι, την “έκπληξη” μέχρι τώρα κάνουν οι τουρίστες από το πρώην ανατολικό μπλοκ και κυρίως από Πολωνία και Τσεχία, οι οποίοι ναυλώνουν σκάφη.

Κίνηση παρατηρείται και από το Ισραήλ, όπου οι εμβολιασμοί προχώρησαν με ταχύ ρυθμό, αλλά όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται από τους επαγγελματίες “δεν πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλη αγορά και δεν μπορεί να βασιστεί εκεί ο κλάδος”.

Πότε θα “ζεσταθούν” οι μηχανές των σκαφών

Ενδεικτικό πάντως των τωρινών ρευστών συνθηκών είναι το γεγονός ότι αρκετοί τουρίστες επικοινωνούν με τους επαγγελματίες και είτε μετακινούν τις κρατήσεις για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, με την ελπίδα να έχει περιοριστεί το πρόβλημα του κορονοϊού, είτε ακόμη και για το επόμενο έτος.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η ελπίδα ότι η κίνηση το φετινό καλοκαίρι θα είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι, με τις αισιόδοξες προβλέψεις να κάνουν λόγο για τουριστικές ροές στο 45% του 2019, η οποία ήταν και η τελευταία φυσιολογική χρονιά.

Οι δουλειές αναμένεται να “φουντώσουν” από το τέλος Ιουλίου, ενώ οι επαγγελματίες αισιοδοξούν ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά στο πεδίο των εμβολιασμών, ο κλάδος θα είναι ανοιχτός σε τουρίστες μέχρι και τον Οκτώβριο. 

Μεγάλη γκάμα τιμών

Πηγές της αγοράς σημειώνουν πως οι τιμές για ναυλώσεις σκαφών είναι μειωμένες κατά 25%, σε σχέση με το 2020, αλλά φυσικά ποικίλλουν ανάλογα με τις προτιμήσεις.

Σε μικρά σκάφη με πληρότητα έξι ατόμων, ο μέσος όρος είναι τα 1.400 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή, περίπου 230 ευρώ το άτομο, ανάλογα και με την παλαιότητα του σκάφους.

Στα μεγαλύτερα καταμαράν είναι διαθέσιμα σκάφη και έναντι 3.000 ευρώ την εβδομάδα, ενώ σε σκάφη πολυτελείας, το κόστος μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 30.000 ευρώ την εβδομάδα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + eighteen =