αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιοι θα πληρώσουν μαζεμένες 3+1 δόσεις στην εφορία ως το τέλος του μήνα

Ποιοι θα πληρώσουν μαζεμένες 3+1 δόσεις στην εφορία ως το τέλος του μήνα

Τρεις συν μία δόσεις στην Εφορία καλούνται να σηκώσουν έως το τέλος του μήνα οι φορολογούμενοι που άφησαν για την τελευταία ώρα την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης και όπως μαρτυρούν τα στατιστικά της ΑΑΔΕ, ξεπερνούν ακόμα το μισό εκατομμύριο.

Συνολικά 5,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν υποβάλει μέχρι τώρα τις δηλώσεις τους σε ένα σύνολο που υπερβαίνει τα 6,4 εκατομμύρια και η προθεσμία μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις εκπνέει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Αν δεν υπάρξει νέα ολιγοήμερη παράταση -αρμόδιες πηγές τηρούν σιγή ιχθύος-, η προθεσμία λήγει σε τρεις ημέρες, στις 17 Σεπτεμβρίου πρέπει να πληρωθούν οι δύο πρώτες δόσεις, έως το τέλος του μήνα η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και επίσης έως το τέλος του μήνα η πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ένα τετραπλό, «βαρύ» για πολλούς φορολογούμενους ραντεβού, το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν είχαν τηρηθεί τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Τα περιθώρια ουσιαστικής νέας παράτασης είναι περιορισμένα. Κι αυτό γιατί η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και τον προσδιορισμό των δικαιούχων απαλλαγών και μειώσεων φόρου ακινήτων στη βάση των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Το σήμα της προετοιμασίας για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έδωσε ήδη η ΑΑΔΕ, ανακοινώνοντας ότι κλείνει αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9). Η εφαρμογή του Ε9 θα παραμείνει κλειστή μέχρι και την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2021 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2021 ενώ εκτός λειτουργίας θα είναι αύριο μεταξύ 11:00 και 15:00 η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2022.

Το αυριανό κλείσιμο της εφαρμογής σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν λίγες ώρες στη διάθεσή τους για ένα τελευταίο τσεκάρισμα στα στοιχεία ακινήτων που έχουν δηλώσει και τυχόν διορθώσεις προκειμένου να γλιτώσουν «τζάμπα» επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ. Τα συνηθέστερα λάθη τα οποία κοστίζουν, αφορούν σε:

  1. Ημιτελή κτίσματα: Φορολογούνται με έκπτωση 60% και εάν το ακίνητο είναι ημιτελές, πρέπει να δηλωθεί. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά. Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.
  2. Αποθήκες – πάρκινγκ: Οι βοηθητικοί χώροι φορολογούνται με έκπτωση 90%. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.
  3. Εμπράγματα δικαιώματα: Είναι κρίσιμο να δηλωθούν σωστά περιπτώσεις ψιλής ή πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.
  4. Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
  5. Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών, πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αναρτηθούν γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου, ώστε να υπάρχει και ένα μικρό περιθώριο χρόνου πριν κληθούν οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί έως το τέλος του μήνα ( η πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις έως τον Φεβρουάριο).

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες και εάν δεν υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση ή μεταβολή στην εισοδηματική κατάσταση η οποία να οδηγεί σε έκπτωση 50% ή απαλλαγή, θα είναι ο ίδιος με τον περσινό. Υπολογίζεται πως περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενοι θα έχουν φέτος έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, με τη μείωση των εισοδημάτων στη σκιά της πανδημίας να δίνει πρόσθετες ελαφρύνσεις στη φορολογία ακινήτων.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + fifteen =