αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιοι θα πάρουν σήμερα 534 ευρώ

Ποιοι θα πάρουν σήμερα 534 ευρώ

Στην πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού έως το ποσό των 534 ευρώ προχωρά σήμερα, Τρίτη 14 Ιουλίου, το υπουργείο Εργασίας σε 9.805 εργαζομένους με αναστολή συμβάσεων εργασίας τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ σε 1.448 δικαιούχους για αναστολές Μαρτίου – Απριλίου κι έως 534 ευρώ σε 8.357 δικαιούχους (αναστολές Μαΐου) ανάλογα με τις ημέρες που βρίσκονταν σε αναστολή.

Ειδικότερα, για τις αναστολές Μαΐου θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που είτε επαναλειτούργησαν τον Μάιο είτε θεωρούνταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ είτε παρέμειναν κλειστές όλο τον Μάιο με κρατική εντολή, όπως για παράδειγμα τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και οι επιχειρήσεις εστίασης.

Δεδομένου ότι για κάθε ημερολογιακή ημέρα παράτασης, ο εργαζόμενος αποζημιώνεται με 18 ευρώ, οι δικαιούχοι θα λάβουν:

  • για παράταση αναστολής 10 ημέρων – αποζημίωση 180 ευρώ,
  • για παράταση αναστολής 15 ημέρων – αποζημίωση 270 ευρώ,
  • για παράταση αναστολής 20 ημέρων – αποζημίωση 360 ευρώ,
  • για παράταση αναστολής 25 ημέρων – αποζημίωση 450 ευρώ.

Αντίστοιχα, για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για το πρώτο διάστημα του Μαΐου και έως την επαναλειτουργία της επιχείρησης.
Αναλυτικά:

  • με επαναλειτουργία την 4η Μαΐου, οι εργαζόμενοι θα λάβουν το ποσό των 54 ευρώ (3 μέρες)
  • με επαναλειτουργία την 11η Μαΐου, οι δικαιούχοι θα λάβουν 180 ευρώ (10 μέρες)
  • με επαναλειτουργία την 18η Μαΐου, οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν με το πσό των 306 ευρώ (17 μέρες)
  • με επαναλειτουργία την 25η Μαΐου, οι δικαιούχοι θα πληρωθούν το ποσό των 432 ευρώ (24 μέρες).

Εκ περιτροπής εργασία- Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Στο μεταξύ, την Πέμπτη 16 Μαΐου ή το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 17 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πληρωμή για τους εργαζομένους που τέθηκαν από την επιχείρηση, στην οποία απασχολούνται, σε εκ περιτροπής εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το διάστημα 15 – 30 Ιουνίου. Ο περιορισμός του χρόνου εργασίας συνεπάγεται και την υποχώρηση του μισθού, όχι σε ποσοστό 50%, αλλά 20%, καθώς ο εργοδότης θα καταβάλλει το 50% των μηνιαίων αποδοχών και το κράτος θα επιδοτεί το 60% του υπόλοιπου 50%. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος με μισό χρόνο απασχόλησης, θα λαμβάνει συνολικά το 80% του μισθού του.

Εξαίρεση αποτελούν οι απασχολούμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, δηλαδή έχουν καθαρές αποδοχές 550 ευρώ. Και αυτό γιατί στην περίπτωση που μετά την κρατική επιδότηση, ο μισθός που μπαίνει στην…τσέπη τους υπολείπεται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού, η διαφορά αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, στα 550 ευρώ καθαρές αποδοχές, ο εργοδότης καταβάλλει τα 275 ευρώ και το κράτος καλύπτει πλήρως το υπόλοιπο 50% (ήτοι 275 ευρώ) ώστε ο εργαζόμενος να μην υποστεί καμία απώλεια.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η ενίσχυση αυτή καταβάλλεται «εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε επόμενου μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού».


Πηγή: Σκάι

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 1 =