αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιοι θα αντιμετωπίσουν βέβαιο φορολογικό έλεγχο από την ΑΑΔΕ- Τα νέα δεδομένα

Ποιοι θα αντιμετωπίσουν βέβαιο φορολογικό έλεγχο από την ΑΑΔΕ- Τα νέα δεδομένα

Τα πάνω κάτω στη σειρά διενέργειας φορολογικών ελέγχων μπορούν να φέρουν με αιτιολογημένη απόφασή τους -η οποία επίσης ελέγχεται- οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, εφόσον έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία και ενδείξεις τέλεσης σοβαρών αδικημάτων φοροδιαφυγής που κινδυνεύουν.

Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή ανοίγει τον δρόμο για ανακατατάξεις στη λίστα των ελεγκτικών στόχων των ΥΕΔΔΕ, ορίζοντας ξεκάθαρα ποιες υποθέσεις θα ελεγχθούν σε κάθε περίπτωση.

Όπως μεταδίδει το Euro2day.gr, με το εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023 έχουν τεθεί στις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) μεταξύ άλλων και οι κάτωθι στόχοι, που αφορούν υποθέσεις ερευνών:

  1. Διενέργεια τουλάχιστον 470 υποθέσεων ερευνών φοροδιαφυγής από τις ΥΕΔΔΕ που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίες ψηφιακών αρχείων κ.λπ.
  2. Διενέργεια τουλάχιστον 105 υποθέσεων ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων από τις ΥΕΔΔΕ.
  3. Διενέργεια τουλάχιστον 170 υποθέσεων ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν από τις ΥΕΔΔΕ.
  4. Διενέργεια τουλάχιστον 155 υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών από τις ΥΕΔΔΕ.

Οι προς υλοποίηση υποθέσεις του υπ’ αρ. 1 στόχου προέρχονται από τις καταγεγραμμένες εκκρεμείς υποθέσεις των ΥΕΔΔΕ κατά την 31.10.2022. Οι υποθέσεις αυτές κατατάσσονται ανά εκάστη ΥΕΔΔΕ σε φθίνουσα σειρά ταξινόμησης, σύμφωνα με τελική μοριοδότηση που λαμβάνουν βάσει αυτοματοποιημένου μοντέλου αντικειμενικής αξιολόγησης. Ελέγχονται κατά προτεραιότητα εκείνες που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση, ακολουθώντας τη φθίνουσα σειρά ταξινόμησης, μέχρι την επίτευξη της τεθείσας σε εκάστη από αυτές, ετήσιας στοχοθεσίας. Τα κριτήρια και οι συνδυασμοί αυτών που χρησιμοποιούνται για την αντικειμενική αξιολόγηση και μοριοδότηση των υποθέσεων περιλαμβάνονται σε ειδικό παράρτημα, το οποίο δεν δημοσιοποιείται.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι προϊστάμενοι των ΥΕΔΔΕ, εφόσον, από στοιχεία ή πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους και σε συνδυασμό με τις ισχύουσες διατάξεις, κρίνουν ότι συντρέχει βάσιμος λόγος ελέγχου υποθέσεων που δεν βρίσκονται σε υλοποιήσιμη σειρά κατάταξης, σύμφωνα με τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, ανακατατάσσουν τις προκρινόμενες υποθέσεις ανάλογα με τη σημαντικότητά τους, συνεκτιμώντας τη σοβαρότητα των υποθέσεων που ανακατατάσσονται. Μεταβολή στη σειρά κατάταξης των υποθέσεων του αρχικού πίνακα θα πρέπει να αιτιολογηθεί επαρκώς και να γνωστοποιηθεί στη ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε., εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία παραλαβής τους. Περαιτέρω ανακατατάξεις υποθέσεων κατά τη διάρκεια του έτους, θα πρέπει να αιτιολογηθούν επαρκώς και να γνωστοποιηθούν στη ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε. εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία λήξης του έτους.

Σε περίπτωση κάλυψης του υπ’ αρ. 1 στόχου, διενεργούνται έλεγχοι-έρευνες, πέραν του πλήθους του στόχου αυτού, σύμφωνα με τη φθίνουσα σειρά ταξινόμησης.

Ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη, ελέγχονται οι κάτωθι υποθέσεις:

α) Έρευνες που σχετίζονται με αξιοποίηση νέων πληροφοριών, ειδικές έρευνες στους τομείς ηλεκτρονικού εμπορίου, πλατφόρμες παραγγελιοληψίας και διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής καθώς και έρευνες που σχετίζονται με ενδοκοινοτικές απάτες ΦΠΑ.

β) Yποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

γ) Έρευνες-έλεγχοι κατόπιν εντολής του Διοικητή της ΑΑΔΕ ή του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (ΓΔΦΛ).

δ) Υποθέσεις έρευνας που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες κατόπιν αιτήματος των ΥΕΔΔΕ.

ε) Έρευνες-έλεγχοι που προέκυψαν από συμμετοχή των ΥΕΔΔΕ σε ειδικά συνεργεία ελέγχου και οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο ειδικών διατάξεων άλλων υπηρεσιών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − two =