αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιοι εκατομμυριούχοι μεταναστεύουν φορολογικά στην Ελλάδα

Ποιοι εκατομμυριούχοι μεταναστεύουν φορολογικά στην Ελλάδα

Περισσότεροι από 120 εκατομμυριούχοι και 180 συνταξιούχοι από το εξωτερικό έχουν μετακομίσει φορολογικά στην Ελλάδα, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων που προβλέπουν χαμηλότερους φόρους για όσο διάστημα παραμείνουν στη χώρα, με τα έσοδα για το Δημόσιο να αυξάνονται σημαντικά. Ωστόσο, αυτό που έχει αφήσει με ανοιχτό το στόμα το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση είναι ο αριθμός των εργαζομένων που έρχονται στην Ελλάδα μετά την ενεργοποίηση της ιδιαίτερα ευνοϊκής διάταξης που προβλέπει μείωση της φορολογίας κατά 50%. Σύμφωνα με πληροφορίες, αίτηση μεταφοράς της φορολογικής έδρας έχουν κάνει χιλιάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αλλά κυρίως Έλληνες που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, και συγκεκριμένα των Μνημονίων. 

Οι πλούσιοι

Περισσότερες από 120 αιτήσεις έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών (ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού), όσων επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα. Οι περισσότερες αιτήσεις έχουν ήδη εγκριθεί και το ελληνικό Δημόσιο ήδη έχει βάλει χρήματα στο ταμείο του, καθώς οι περισσότεροι προχωρούν άμεσα στην επένδυση που προβλέπει και η σχετική νομοθεσία. Μεταξύ των 120 που έχουν έρθει στην Ελλάδα βρίσκεται τουλάχιστον ένας δισεκατομμυριούχος, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που επέλεξε τη χώρα μας για μόνιμη φορολογική κατοικία. Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, οι περισσότεροι “πλούσιοι” αφήνουν το Λονδίνο τόσο εξαιτίας του Brexit όσο και εξαιτίας της λήξης του περιθωρίου που είχαν να παραμείνουν στη χώρα με ευνοϊκές συνθήκες, ενώ υπάρχουν αιτήσεις από Αυστραλία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, ακόμα και από το Μονακό.

Οι περισσότεροι, κυρίως οι ομογενείς που επιστρέφουν στην Ελλάδα, επενδύουν σε ακίνητα. Κατά κύριο λόγο έχουν επενδύσει σε τουριστικές περιοχές της χώρας, δημιουργώντας πολυτελείς κατοικίες για δική τους χρήση. Οι υπόλοιποι επενδύουν σε μετοχές μη εισηγμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο εταιρειών, και συγκεκριμένα σε startups και venture capitals. Οι νέοι φορολογικοί κάτοικοι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να επενδύσουν εντός τριετίας το ποσό των 500.000 ευρώ σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα κ.λπ. Μάλιστα, θα πρέπει να διακρατήσουν την επένδυση για διάστημα 15 ετών.

Οι συνταξιούχοι

Μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται και από συνταξιούχους που επιθυμούν να μετακομίσουν στην Ελλάδα εξαιτίας του ιδιαίτερα ευνοϊκού καθεστώτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, 160-180 συνταξιούχοι έχουν ολοκληρώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και πλέον είναι επισήμως κάτοικοι Ελλάδας. Πολλοί Σκανδιναβοί αλλά και Γερμανοί ήρθαν στην Ελλάδα, μετακομίζοντας από άλλες χώρες όπου είχαν γίνει φορολογικοί κάτοικοι, και συγκεκριμένα την Πορτογαλία και την Ιταλία. Το ελληνικό φορολογικό καθεστώς είναι πανομοιότυπο με της Πορτογαλίας, αλλά οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που οδηγούν πολλούς συνταξιούχους να έρθουν στην Ελλάδα. Το καθεστώς της Ιταλίας θέτει περιορισμούς ως προς την εγκατάσταση (αφορά κυρίως μικρές περιοχές της Ιταλίας) και για αυτόν τον λόγο δεν έχει τύχει μεγάλου ενδιαφέροντος. Η νομοθεσία για τους συνταξιούχους προβλέπει ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση, και εφόσον γίνει δεκτή, θα καταβάλλουν κάθε χρόνο αυτοτελή φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Με την καταβολή του φόρου αυτού θα εξαντλείται κάθε φορολογική τους υποχρέωση για το εισόδημα αυτό. Τυχόν φόρος που έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή για τα εισοδήματα που καλύπτονται από τον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης δεν θα εκπίπτει από τον φόρο που επιβάλλεται στην Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι

Συνωστισμός εργαζομένων. Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα, ενώ εκκρεμούν ισάριθμες αιτήσεις. Πρόκειται κυρίως για Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια των Μνημονίων και επιστρέφουν στην Ελλάδα σε νέα θέση εργασίας και πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Το ενδιαφέρον για την υπαγωγή στις νέες διατάξεις είναι αυξημένο, δεδομένου ότι προβλέπουν, για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και θα απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι, απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα για μία επταετία. Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι “μετακομίσουν” φορολογικά στην Ελλάδα θα έχουν έκπτωση κατά 50% από τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους, καθώς και απαλλαγή από το τεκμήριο κατοχής και χρήσης Ι.Χ. Η σχετική απόφαση ορίζει, άλλωστε, υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να αιτηθεί την υπαγωγή του σε αυτό το πλαίσιο:

– Δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα.

– Μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.

– Παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα. Τα ίδια προνόμια ισχύουν και εφαρμόζονται ανάλογα και για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

– Δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία.

Family offices

Ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για πολλούς πλούσιους του εξωτερικού θα μπορούσε να αποτελέσει η νομοθεσία για τα family offices. Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η τελευταία απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών. Η ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, προχώρησε στη ρύθμιση αυτή, η οποία προβλέπει φορολόγηση των εν λόγω εταιρειών με βάση τις δαπάνες. Ειδικότερα, τα ακαθάριστα έσοδα προσδιορίζονται με την προσθήκη κέρδους 7% στις δαπάνες, το οποίο και φορολογείται με τον κανονικό συντελεστή των κερδών 22%.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − two =