αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιοι είναι οι «κόφτες» που θέλει να βάλει η κυβέρνηση σε όσους έχουν Airbnb ακίνητα

Ποιοι είναι οι «κόφτες» που θέλει να βάλει η κυβέρνηση σε όσους έχουν Airbnb ακίνητα

Σειρά περιορισμών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για επαγγελματίες που διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να ελεγχθεί η δυναμική αυτή τάση που ναι μεν έδωσε ώθηση στην κτηματαγορά αλλά έχει προκαλέσει και έντονες αντιδράσεις.

Για τον λόγο αυτό τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Τουρισμού επεξεργάζονται κοινή απόφαση που θα προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό διανυκτερεύσεων ανά ακίνητο, σαφώς προσδιοριζόμενο αριθμό ακινήτων υπό εκμετάλλευση ανά ΑΦΜ αλλά και συγκεκριμένα όρια εισοδήματος από τα οποία θα εξαρτάται τελικώς η χρονική διάρκεια εκμετάλλευσης των ακινήτων Airbnb. Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί δεν είναι δεδομένο ότι θα ισχύσουν για ολόκληρη την Ελλάδα. Ο νόμος αφήνει το περιθώριο να επιβληθούν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές όπου κρίνεται ότι πρέπει να προστατευθεί ο θεσμός της κατοικίας. Πάντως, επικρατεί προβληματισμός, καθώς η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει οδηγήσει σε μείωση των διαθέσιμων ακινήτων για μακροχρόνιες μισθώσεις, αύξηση ενοικίων , κύμα εξισώσεων προκειμένου να απελευθερωθούν διαμερίσματα αλλά έχει επιφέρει και πλήγμα στα ξενοδοχεία που απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

Τι προβλέπει προς το παρόν η διάταξη για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η ανενεργή – προς το παρόν διάταξη του νόμου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις προβλέπει ότι:

1.Δεν θα επιτρέπεται βραχυχρόνια μίσθωση άνω των 2 ακινήτων ανά αριθμό φορολογικού μητρώου δικαιούχοι εισοδήματος

2. Η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος ενώ για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, το αντίστοιχο όριο έχει οριστεί στις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.

3. Για να μπορεί να υπάρχει υπέρβαση του ορίου ενοικίαση των 90 ημερών ή των 60 ημερών αντιστοίχως θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το σύνολο του εισοδήματος από την ενοικίαση ακινήτων δεν θα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ ανά έτος.

Τι θα εξεταστεί

Ωστόσο επισημαίνεται ότι συγκεκριμένοι περιορισμοί δεν είναι δεδομένο ότι υ θα ισχύσουν για ολόκληρη την Ελλάδα. Ο νόμος αφήνει το περιθώριο να επιβληθούν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές όπου κρίνεται ότι πρέπει να προστατευθεί ο θεσμός της κατοικίας . Επίσης η κοινή επιτροπή των εμπλεκόμενων υπουργείων θα κληθεί να διερευνήσει και το ενδεχόμενο περιορισμών στις επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις του θεσμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ποσοστό εκμετάλλευσης από επαγγελματίες έχει ξεπεράσει πλέον το 50% των συνολικών μισθώσεων. Για τις επαγγελματικές μ αξιοποιήσεις πέραν των φορολογικών ζητημάτων (δηλαδή το αν θα εμπίπτουν οι συναλλαγές στον ΦΠΑ, κάτι που εξαρτάται από την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών πέραν της μίσθωσης του χώρου ή ακόμη και το αν θα επιβάλλεται φόρος με βάση τον συντελεστή των νομικών προσώπων ήτοι 29% ή των φυσικών προσώπων ήτοι 15-45%) θα εξεταστεί και τι κατά πόσον θα πρέπει να ακολουθούνται οι συγκεκριμένες διαδικασίες” πιστοποίησης”. Δηλαδή μια διαδικασία αντίστοιχη με αυτή της σηματοδότησης των ενοικιαστών δωματίων από τον ΕΟΤ.

Πάντως εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο , τότε οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται ακίνητα για βραχυχρόνιες μισθώσεις (καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα ιδιοκτήτες των ακινήτων ουσιαστικά λειτουργώντας ως υπεκμισθωτές ) δεν θα μπορούν να αξιοποιούν ελεύθερα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες ή σε περιοχές αμιγούς κατοικίας, καθώς θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 1 =