αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιοι δικαιούνται έκπτωση 40% στο ενοίκιο και τον Ιανουάριο

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 40% στο ενοίκιο και τον Ιανουάριο

Την υποχρεωτική μείωση κατά 40% των ενοικίων και τον Ιανουάριο σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την πανδημία. Το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης θα ισχύσει, εκτός από τις επιχειρήσεις που πιθανόν θα συνεχίσουν να είναι κλειστές με κρατική εντολή, και για όλους τους πληττόμενους ΚΑΔ.

Η δραματική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων και η κλειστή αγορά κατά το μεγαλύτερο μέρος του Δεκεμβρίου έχουν τραυματίσει τις επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον βρίσκονται στα όριά τους και, εφόσον δεν υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης, θα βρεθούν αντιμέτωπες με αναστολή της δραστηριότητάς τους.

Όπως εξηγεί στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο Capital.gr, “προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα, για όσες παραμείνουν κλειστές, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση του μειωμένου κατά 40% ενοικίου και τον πρώτο μήνα του νέου έτους”. Παράλληλα, συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, θα ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα το πλαίσιο της 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής και ενδεχομένως οι ρυθμισμένες δόσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων να ανασταλούν εκ νέου.

Η σχεδιαζόμενη μείωση των ενοικίων δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις, καθώς μέχρι να αρχίσουν να λειτουργούν στη νέα μετά το εμβόλιο εποχή θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να συνηθίσουν τη νέα διαφορετική κανονικότητα.

Μπορεί το μέτρο να είναι σωτήριο για όσους πλήττονται από την πανδημία, αλλά σχεδόν καταστροφικό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται από τις αρχές τους έτους. Το μόνο θετικό, πέραν της αποζημίωσης κατά 50%, είναι ότι για τα εισοδήματα από ακίνητα δεν θα καταβληθεί το 2021 εισφορά αλληλεγγύης, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τις απώλειες από το πολύμηνο “κούρεμα” των ενοικίων. Ιδιαίτερα σημαντικό για τους ιδιοκτήτες είναι ότι η αποζημίωση από το κράτος θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη, ενώ δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές στο Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι τα “κουρεμένα” κατά 40% ενοίκια που εισέπραξαν τον Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων από επιχειρήσεις και εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή θα πρέπει να δηλωθούν στην ΑΑΔΕ, προκειμένου να αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Το ήμισυ των χαμένων ενοικίων θα πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό που έχουν δηλώσει στo Taxisnet. Η ΑΑΔΕ “άνοιξε” την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων COVID Νοεμβρίου για να δηλωθούν τα μειωμένα ενοίκια που κατέβαλαν για τον Νοέμβριο:

– Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ.

– Οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή και για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία.

– Οι ναυτικοί που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ναυτολόγησης για την κύρια κατοικία τους.

Παράδειγμα

Επαγγελματικό ακίνητο με μίσθωμα 2.000 ευρώ. Με την υποχρεωτική μείωση 40%:

– Ο ενοικιαστής θα καταβάλει για τον μήνα Δεκέμβριο 2020 το ποσό των 1.200 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό θα φορολογηθεί την επόμενη χρονιά και όχι το αρχικό ενοίκιο.

– Ο ιδιοκτήτης, εξαιτίας της μείωσης, χάνει το ποσό των 800 ευρώ. Από τη ζημία που έχει υποστεί, το Δημόσιο θα τον αποζημιώσει με το ποσό των 400 ευρώ. Αν ίσχυε η προηγούμενη απόφαση, ο ανωτέρω θα λάμβανε μόνο 240 ευρώ και αυτά θα συμψηφίζονταν με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις. Το ποσό των 400 ευρώ που θα πιστωθεί σε κάθε ιδιοκτήτη θα είναι αφορολόγητο.

Τα λάθη και οι 100.000

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί απώλειες στα μισθώματα δεν έχουν λάβει ακόμη την αποζημίωση από το υπουργείο Οικονομικών μέσω του συμψηφισμού με οφειλές προς την Εφορία. Η ΑΑΔΕ διαπίστωσε στους 100.000 λάθη κατά την υποβολή των δηλώσεων COVID, με αποτέλεσμα να μην έχει δώσει ακόμη το “πράσινο φως” για να πιστωθεί η έμμεση αποζημίωση. Καλούνται εκ νέου να διορθώσουν λάθη, προκειμένου να μη χάσουν το ποσό που τους αναλογεί.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 − six =