αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιες e-αποδείξεις πρέπει να έχεις για να γλυτώσεις επιπλέον φόρο 22%

Ποιες e-αποδείξεις πρέπει να έχεις για να γλυτώσεις επιπλέον φόρο 22%

Το 1/3 από το σύνολο των εισοδημάτων τους (στα οποία περιλαμβάνονται και τα ενοίκια) συγκεντρώσουν το 2020 σε ηλεκτρονικές αποδείξεις οι φορολογούμενοι για να γλυτώσουν πρόσθετους φόρους το 2021.

Σε εγκύκλιο της ΑΑΔΕ υπενθυμίζεται ότι για το τρέχον έτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματος τους σε ηλεκτρονικές αποδείξεις διαφορετικά θα φορολογηθούν με 22% για το έλλειμμα αποδείξεων από το απαιτούμενο 30%. Ως συνολικό εισόδημα υπολογίζεται το εισόδημα από κάθε πηγή από το οποίο θα αφαιρείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τα τυχόν ποσά διατροφής, το οποίο θα προκύπτει στα διαζευγμένα ζευγάρια αλλά και εικονικό εισόδημα που θα προκύπτει σε περιπτώσεις που τα τεκμαρτά οχήματα είναι μεγαλύτερα από τα πραγματικά. Ανώτατο όριο ηλεκτρονικών δαπανών ανα φορολογούμενο θα είναι οι 20.000 ευρώ.

Ποιες δαπάνες μετράνε

Οι κατηγορίες δαπανών που υπολογίζονται για την συγκέντρωση του 30% αφορούν:

1. Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά

2. Αλκοολούχα ποτά και καπνός

3. Ενδυση και υπόδηση

4. Στέγαση, εξαιρουμένων των ενοικίων (αγορά πετρελαίου επισκευές)

5. Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες

6. Υγεία, Νοσοκομεία γιατροί οδοντίατροι

7. Μεταφορές, εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων

8. Επικοινωνίες

9. Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών

10. Εκπαίδευση

11. Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια

12. Άλλα αγαθά και υπηρεσίες

Εφόσον οι άνω δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής καταβάλλονται σε δόσεις, για τον υπολογισμό του απαιτούμενου ποσού δαπανών λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό των δόσεων που εκκαθαρίζονται στο οικείο φορολογικό έτος.

Ειδικά, για τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, που είναι στο όνομα προσώπου διαφορετικού από εκείνο που τους εξοφλεί, οι εν λόγω δαπάνες γίνονται δεκτές, εφόσον το πρόσωπο που τις καταβάλλει είναι και ο πραγματικός χρήστης του ακινήτου.

Στην περίπτωση δαπανών των κοινόχρηστων χώρων, οι οποίες εξοφλούνται από τον διαχειριστή πολυκατοικίας/συγκροτήματος ιδιοκτησιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, αυτές θα λαμβάνονται υπόψη για τους ενοίκους ή ιδιοκτήτες ανάλογα με το ποσό που τους αντιστοιχεί.

Για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα λαμβάνονται υπόψη και εκείνες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από τον επαγγελματικό τους τραπεζικό λογαριασμό, εφόσον αυτές αφορούν σε ατομικές ιδιωτικές τους δαπάνες και όχι στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Πηγή: news247.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × five =