αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠοιες χώρες είναι έτοιμες για ηλεκτρικά Ι.Χ.- Βελτιωμένη αλλά… χαμηλά η Ελλάδα

Ποιες χώρες είναι έτοιμες για ηλεκτρικά Ι.Χ.- Βελτιωμένη αλλά… χαμηλά η Ελλάδα

Η Νορβηγία, ακολουθούμενη από την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, είναι η πιο καλά προετοιμασμένη χώρα της Ευρώπης για τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων (electric vehicles-EVs). Η Ελλάδα βελτιώνει –κατά δύο θέσεις– τη σειρά της στον Δείκτη Ετοιμότητας για τη Χρήση Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων 2021 (EV Readiness Index 2021) και βρίσκεται πλέον στη 17η ανάμεσα σε 21 ευρωπαϊκά κράτη. Οι υποδομές φόρτισης, ωστόσο, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την υιοθέτηση των EVs σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο, με το ποσοστό εγκατάστασης φορτιστών στην πραγματικότητα να πέφτει το 2020. 

Ο δείκτης EV Readiness Index της LeasePlan εξετάζει την ετοιμότητα των ευρωπαϊκών χωρών για την επανάσταση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με βάση τρεις παράγοντες: το μέγεθος της αγοράς των EVs, την ωριμότητα των υποδομών φόρτισης και το κόστος χρήσης EV. Από τους τρεις παράγοντες που εξετάστηκαν, η Ελλάδα σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία στο συνολικό κόστος χρήσης, γεγονός που δείχνει ότι η τιμή αποθαρρύνει επί του παρόντος τους Ελληνες από τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. 

Συνολικά, πάντως, σχεδόν όλες οι χώρες, που αναφέρονται στο EV Readiness Index που αναδημοσιεύει ο ΣΕΠΕ, παρουσίασαν βελτιωμένη βαθμολογία συγκριτικά με πέρυσι, σηματοδοτώντας αυξημένη ετοιμότητα για τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ολόκληρη την ήπειρο. 

Ο ρυθμός βελτίωσης, ωστόσο, ποικίλλει σημαντικά στην Ευρώπη με τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Τσεχία να έχουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες και τον πιο αργό ρυθμό βελτίωσης. Αυτό το χάσμα υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη διαφορά μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, όσον αφορά την ετοιμότητα για τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα με τον δείκτη, τα EVs δεν ήταν ποτέ πιο προσιτά από όσο σήμερα. Σε 11 χώρες, τα EVs είναι ήδη φθηνότερα από τα αντίστοιχα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) ως προς το συνολικό κόστος χρήσης. Επιπλέον, οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων πληρώνουν κατά μέσον όρο μόνο το 63% του φόρου που πληρώνουν οι οδηγοί αυτοκινήτων ICE. Η Ελλάδα όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι χώρες όπου οι οδηγοί EV δεν πληρώνουν καθόλου φόρους για τη χρήση των οχημάτων αυτών.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − one =