αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠοιες είναι οι μειώσεις φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις, που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ποιες είναι οι μειώσεις φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις, που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Στη ζυγαριά έχει βάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις φορολογικές ελαφρύνσεις που προτίθεται να κάνει εντός της επόμενης τριετίας, ξεκινώντας από φέτος. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας γίνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση δέκτης αιτημάτων από διάφορους φορείς και κλάδους για μείωση φόρων.

Για παράδειγμα, υπάρχουν προτάσεις για μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, η οποία μετά το 2015 αυξήθηκε στο 100%, ποσοστό που ο κόσμος των επιχειρήσεων θεωρεί εξοντωτικό.

Οι προτάσεις αυτές αξιολογούνται από τον υπουργό και το επιτελείο του τόσο όσον αφορά στο όφελος για την οικονομία όσο και στον αριθμό των φορολογούμενων που θα ωφεληθούν από αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η λίστα για τις μειώσεις των φόρων που θα γίνουν φέτος έχει ουσιαστικά κλειδώσει και θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται εντός του έτους σε συνάρτηση με τον χρόνο πιστοποίησης αλλά και το εύρος της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης της οικονομίας, δηλαδή της πιστοποίησης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει:

-τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 20% έως 30%. Θα είναι η πρώτη δόση μείωσης της εισφοράς μέχρι την ολική κατάργησή της έως το τέλος της τετραετούς κυβερνητικής θητείας. Η εισφορά φέρνει στα κρατικά ταμεία περίπου το ποσό του 1,1 δις ευρώ και για τη μείωση η κυβέρνηση αναζητεί δημοσιονομικό χώρο έως και 300 εκατ. ευρώ

-τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Είναι η δεύτερη και τελευταία δόση μείωσης του φόρου προκειμένου να εκπληρωθεί η κυβερνητική υπόσχεση για συνολικό ψαλίδι κατά 30%. Ήδη το 2019 μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 22%. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα χρηματοδοτηθεί από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα προκύψει μέσω της επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών και της επέκτασής τους σε περίπου 3.000 νέες περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται (π.χ. τουριστικές περιοχές της περιφέρειας)

-τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Το τέλος σχεδιάζεται να καταργηθεί έως το τέλος του 2023 και η πρώτη δόση μείωσης σχεδιάζεται για φέτος.

Εταιρικός συντελεστής

Η μεγάλη εκκρεμότητα του φορολογικού σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι ο χρόνος υλοποίησης της προεκλογικής εξαγγελίας για μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 20% από 28% που τον παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση. Ο συντελεστής μειώθηκε ήδη από το φορολογικό έτος 2019 στο 24% και απομένει μια μείωση ακόμη στο 20% εφάπαξ ή τμηματικά. Στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις η σχετική μείωση να καθυστερήσει προκειμένου να γίνει πιο επιθετική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τα φυσικά πρόσωπα. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν αμεσότερα θετικές αναπτυξιακές τάσεις μέσω της ενίσχυσης της κατανάλωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης μειώνονται κατά περίπου 0,9% από τον Ιούλιο ενώ από φέτος καταργείται για τους επαγγελματίες η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα και επανέρχεται το σύστημα των κλάσεων που ο ασφαλισμένος επιλέγει το ύψος της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς.

Πηγή: capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × two =