αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοια καταστήματα ετοιμάζεται να ανοίξει άμεσα ο Κ. Μητσοτάκης- μέσα στο lockdown

Ποια καταστήματα ετοιμάζεται να ανοίξει άμεσα ο Κ. Μητσοτάκης- μέσα στο lockdown

Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων μέσα στο lockdown, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει το αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να στηρίξει το βιβλίο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που παραθέτει το Typosthes.gr, η κυβέρνηση φέρεται να είναι έτοιμη για άμεσες αποφάσεις σε σχέση με το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων. Άλλωστε, σήμερα η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την πώληση βιβλίων – καθώς και 10 ακόμη είδη προϊόντων – σε καταστήματα σουπερμάρκετ που είναι ανοιχτά.

Υπενθυμίζεται πως με επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών ζήτησε να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία, τονίζοντας τις καθυστερήσεις που σημειώνονται κατα την ταχυμεταφορά από ιδιωτικές εταιρίες αλλά και επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητα για την προμήθεια της σχολικής ύλης που έχουν ανάγκη οι μαθητές.

«Το βιβλίο είναι το πνευματικό και πολιτιστικό αγαθό που επηρεάζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο τη ζωή κάθε κοινωνίας. Είναι κοινό μυστικό πως όσο πιο πολύ ταυτίζεται η ζωή ενός ατόμου με το βιβλίο τόσο περισσότερο αναβαθμίζεται και το επίπεδο της ιδιαίτερης ζωής του. Εδώ και χρόνια το βιβλίο βρίσκεται σε πτώση, η πτώση τζίρου είναι κάθε χρόνο μεγάλη και επίσημη πολιτική βιβλίου δεν υπάρχει», αναφέρει η Ομοσπονδία και συνεχίζει λέγοντας: «Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, οι συνάδελφοι βιβλιοπώλες δοκιμάζονται ακόμη περισσότερο, καθώς αυτό το μήνα κλήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα στο χρόνο να κλείσουν τα καταστήματά τους και υποστούν πολύ μεγάλη οικονομική ζημία. Με επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών ζήτησε να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία για τους εξής λόγους: α) για την πνευματική ανακούφιση των πολιτών κατά τη νέα περίοδο του εγκλεισμού, β) για την άμεση επαφή με το κοινό, καθώς η προμήθεια του βιβλίου μέσω των εταιριών ταχυμεταφοράς έρχεται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και γ) πιο σημαντικό από όλα, για την προμήθεια της σχολικής ύλης που έχουν ανάγκη οι μαθητές καθώς τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά, είτε στις αίθουσες είτε μέσω τηλεκπαίδευσης. Ζητάμε ΑΝΟΙΚΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ, για την πνευματική ωφέλεια του κοινού και την οικονομική των επαγγελματιών, με όλα τα μέτρα ασφαλείας, όπως έκαναν οι συνάδελφοι μέχρι σήμερα από την αρχή της πανδημίας. Παλεύουμε με όλους τους αυτοαπασχολούμενους γιατί έχουμε κοινά προβλήματα. Ανοιχτά βιβλιοπωλεία σημαίνει ΖΩΗ: για το κοινό, για τις οικογένειες των συναδέλφων».

Οι 10 κρίσιμες ημέρες

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που είχαν διαχειριστεί το πρώτο κύμα του κορονοϊού με επιτυχία. Αναφερόμενος στις θετικές ειδήσεις από το μέτωπο του εμβολίου, ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός για τη διανομή του εμβολίου και τις τεχνικές προδιαγραφές που συνεπάγεται αυτό, ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός το συντομότερο δυνατόν. Υπογράμμισε ακόμη ότι απαιτείται συνέπεια, ώστε η προσμονή του εμβολίου να μην οδηγήσει τους πολίτες σε χαλάρωση όσον αφορά την τήρηση των μέτρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε για την επιδημιολογική πορεία στην Ελλάδα και για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα υγείας, που οδήγησε στην επιβολή lockdown για τρεις εβδομάδες. Τόνισε ότι είναι κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες κι ότι στόχος είναι να αποδώσουν τα μέτρα.

Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους και συζήτησαν για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα πολλές από τις χώρες να έχουν επιβάλει είτε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, είτε lockdown που αφήνει μέρος της οικονομικής δραστηριότητας και τα σχολεία σε λειτουργία.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, η Πρωθυπουργός της Δανίας Μette Frederiksen, η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Erna Solberg, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babis, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × three =