αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοια εμβάσματα προτιμούν οι Έλληνες (και πόσο κοστίζουν)

Ποια εμβάσματα προτιμούν οι Έλληνες (και πόσο κοστίζουν)

Κερδίζουν διαρκώς έδαφος οι άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών -τα γνωστά ως τραπεζικά εμβάσματα- που πλέον διενεργούνται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ακόμη και μεταξύ διαφορετικών τραπεζών.

Το προϊόν που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες λέγεται “DIAS Credit Transfer Instant” και παρέχεται από τη ΔΙΑΣ μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος άμεσων πληρωμών TIPS. Πλέον, όλα τα πιστωτικά ιδρύματα δίνουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να μεταφέρουν από το internet ή mobile banking χρήματα σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια -μόλις σε 2-3 δευτερόλεπτα.

Είναι εντυπωσιακό ότι, σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή κατάταξη που δημοσιοποίησε στις 7 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση σε επίπεδο Ευρωζώνης με βάση τον αριθμό των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν υιοθετήσει τη λύση των άμεσων εμβασμάτων. Στην Ελλάδα, τα ιδρύματα αυτά είναι 13 και περιλαμβάνουν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, την Attica, την Παγκρήτια, την Optima, κάποιες συνεταιριστικές, τη Viva Bank  κ.α.

Από τον Φεβρουάριο, οι άμεσες πληρωμές θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να εξοφλούν άμεσα τις υποχρεώσεις τους με δυνατότητα άμεσης έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Capital.gr η υποδιοικήτρια της ΤτΕ κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

Άλμα των άμεσων εμβασμάτων το 10μηνο του 2022

Σύμφωνα με τα στοιχεία 10μήνου των Διατραπεζικών Συστημάτων ΔΙΑΣ, η αξία των άμεσων συναλλαγών υπερδιπλασιάστηκε καταγράφοντας αύξηση 123% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας συνολικά τα 14 δισ. ευρώ. Η αξία των εμβασμάτων συνολικά ενισχύθηκε το ίδιο διάστημα κατά 11%, στα 36 δισ. ευρώ, διατηρώντας διψήφια ποσοστά αύξησης την τελευταία τριετία. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ενώ σε όρους αριθμού συναλλαγών τα instant εμβάσματα αναλογούν μόλις στα 2/5 των συνολικών εμβασμάτων, σε όρους αξίας η διείσδυσή τους είναι πολύ μικρότερη, μόλις 1/10.

Ένας λόγος που εξηγεί αυτή την ψαλίδα είναι οι προμήθειες που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες στις άμεσες πληρωμές οι οποίες παραπέμπουν σε “premium” προϊόν. Ενδεικτικά, οι χρεώσεις στις συστημικές τράπεζες ξεκινούν από 3,15 ευρώ για να φτάσουν τα 4,70 ευρώ ανά συναλλαγή (έξοδα τράπεζας αποστολέα + έξοδα τράπεζας παραλήπτη). Εν τω μεταξύ, τα άμεσα εμβάσματα συνυπάρχουν με τα απλά, τα οποία χρειάζονται 2-3 εργάσιμες μέρες για τη μεταφορά χρημάτων και κοστίζουν σήμερα από 1,40 ευρώ έως 2,35 ευρώ, ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική κάθε τράπεζας.

Ένας άλλος λόγος είναι η ανασφάλεια που μπορεί να έχουν οι καταθέτες για μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, από τον φόβο της εσφαλμένης καταχώρησης των στοιχείων του αποδέκτη. Η επιφυλακτικότητα αυτή αναμένεται να αρθεί με το IBAN verification, τη δυνατότητα που παρέχει η ΔΙΑΣ για εμφάνιση του ονόματος του αποδέκτη ανεξαρτήτως τράπεζας.

Αυτό το χαρακτηριστικό ασφάλειας στις συναλλαγές αποτελεί σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και περιλαμβάνεται στο προσχέδιο της οδηγίας που βρίσκεται αυτό το διάστημα υπό διαμόρφωση. Σήμερα, η διευκόλυνση αυτή παρέχεται μόνο για μεταφορές εντός της ίδιας τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να υιοθετήσουν την απαραίτητη δικλείδα ασφαλείας έως το τρίτο τρίμηνο του 2023 προς εναρμόνιση των συστημάτων τους με την ευρωπαϊκή οδηγία.

Η ίδια ευρωπαϊκή οδηγία αναμένεται να φέρει “εκδημοκρατισμό” των διατραπεζικών συναλλαγών, αφού θα υποχρεώνει τις τράπεζες να χρεώνουν τα άμεσα εμβάσματα στην τιμή του απλού. Τα απλά διατραπεζικά εμβάσματα -τα οποία ήταν η μοναδική επιλογή μέχρι να προχωρήσει η ΕΕ στην υλοποίηση του TIPs- χρεώνονται σήμερα από 1,40 ευρώ έως 2,35 ευρώ, ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική κάθε τράπεζας.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 4 =