αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοια είναι τα δεδομένα στο Ελληνικό αυτή τη στιγμή (και μάλλον θα πάνε την επένδυση… πιο πίσω)

Ποια είναι τα δεδομένα στο Ελληνικό αυτή τη στιγμή (και μάλλον θα πάνε την επένδυση… πιο πίσω)

Μπορεί ο υπουργός Επικρατείας Αλ.Φλαμπουράρης να εξήγγειλε, πριν από μερικές ημέρες, ότι στόχος είναι τα έργα στο Ελληνικό να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι οι δυσκολίες είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Εξάλλου, ήδη έχουν παρέλθει περισσότερο από πέντε μήνες από την αρχή της χρονιάς και περίπου 900 ημέρες από την ανάδειξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά τη διάρκεια των οποίων το κυβερνητικό έργο για το Ελληνικό είναι πενιχρό, όπως σημειώνει το Capital.gr. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει παραδεχτεί στη Βουλή ότι δεν υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για το έργο που εκτιμάται ότι θα απορροφήσει, σε βάθος χρόνου, κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Έτσι, η απομάκρυνση -την περασμένη Παρασκευή-των μεταναστών από τους καταυλισμούς της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου, που πραγματοποιήθηκε με υποδειγματική καθυστέρηση 20 μηνών, ερμηνεύεται ως προσπάθεια της κυβέρνησης να “στήσει” ένα νέο αφήγημα, μετά την επιβολή του τετάρτου μνημονίου και την αποτυχία απομείωσης του χρέους.

Παρά, δηλαδή, την διαφαινόμενη προσπάθεια για δημιουργία φιλικού προς τις επενδύσεις κλίματος, η κυβέρνηση, που μετρά περίπου 900 ημέρες, δεν έχει καταφέρει να “ξεκλειδώσει” το μεγαλύτερο έργο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας των τελευταίων δεκαετιών.

Για παράδειγμα, η στελέχωση του αυτοτελούς γραφείου Ελληνικού, που έχει κομβικό ρόλο στην πρόοδο των εργασιών ανάπτυξης της έκτασης, ξεκίνησε μόλις πριν από δύο μήνες. Ταυτόχρονα, η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η οποία, στο παρελθόν, είχε ενισχυθεί για να είναι σε θέση να διεκπεραιώνει τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, είναι αποδυναμωμένη.

Επίσης, η απόφαση χαρακτηρισμού ως δάσους, τμήματος (37 στρεμ.) της συνολικής έκτασης, προσθέτει νέα καθυστέρηση: την επόμενη Δευτέρα συμπληρώνεται ένας μήνας από την έκδοσή της, ενώ η διαδικασία της υποβολής ενστάσεων (κατά της απόφασης του δασαρχείου) δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από τις αρχές του Φθινοπώρου.

Όσον αφορά τον κομβικό διαγωνισμό για τη χορήγηση άδειας καζίνο σε υποψήφιους εγχώριους και ξένους ενδιαφερόμενους, αποτελεί ερωτηματικό εάν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες.

Σημειώνεται ότι η στέψη με επιτυχία της δημοπράτησης είναι προαπαιτούμενο για το οικονομικό κλείσιμο της σύμβασης παραχώρησης στην κοινοπραξία με επικεφαλής την Lamda Development. Και κατ’επέκταση, την καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ και της εγγυητικής επιστολής για την πληρωμή των υπόλοιπων δόσεων.

Μικρή ακόμη είναι η πρόοδος για την μεταφορά από την έκταση υπηρεσιών και εγκαταστάσεων, όπως το αμαξοστάσιο της Οδικές Συγκοινωνίες (Ο.ΣΥ) και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Εκτός από τα παραπάνω, θα πρέπει να κατατεθεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΕ) του Ελληνικού, το οποίο θα συνοδεύεται από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών που θα ενταχθούν στο υπό έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας προεδρικό διάταγμα. Για το ΣΟΕ θα απαιτηθεί διαβούλευση μηνών, ενώ θα χρειαστεί να παρέλθει χρόνος ωσότου το ΣτΕ εγκρίνει το π.δ.

Όλα αυτά, που δεν αποτελούν παρά τα πιο ευδιάκριτα σημεία στον “καμβά” του Ελληνικού, εκτιμάται ότι δύσκολα θα επιτρέψουν να “ξεκινήσουν τα έργα μέσα στο επόμενο εξάμηνο”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × four =