αρχικηVIRALΠοια είναι η διαφορά του «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» και του «Ημερομηνία Λήξης»

Ποια είναι η διαφορά του «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» και του «Ημερομηνία Λήξης»

Όλοι προσπαθούμε να αποφύγουμε το σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια του κατ′ οίκον περιορισμό στον οποίο βρισκόμαστε. Ετσι κάθε μέρα ανακαλύπτουμε στα ντουλάπια της κουζίνας, ξεχασμένες κονσέρβες ή άλλα είδη που βρίσκονται στο πίσω μέρος.

Είναι όμως ασφαλές να τις καταναλώσουμε;

Ολα έχουν να κάνουν με την ετικέτα που αναγράφει την «ημερομηνία λήξης» ή «ανάλωση κατά προτίμηση πριν». Ποια όμως η διαφορά των δύο;

Ημερομηνία Λήξης

Θα δούμε αυτήν την ένδειξη κυρίως σε τρόφιμα που αλλοιώνονται γρήγορα, όπως τα κρέατα, αλλαντικά, τυριά, ψάρια, γαλακτοκομικά και έτοιμες σαλάτες. Γενικότερα σε όλα τα τρόφιμα που βρίσκουμε συνήθως στα ράφια των σούπερ μάρκετ με τα κατεψυγμένα.

Μετά το πέρας της Ημερομηνίας Λήξης δεν πρέπει επ’ ουδενί να καταναλώνουμε αυτά τα τρόφιμα, ακόμη και αν φαίνονται κανονικά, ή μυρίζουν καλά. Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μετά την Ημερομηνία Λήξης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Οπως λέει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων της Βρετανίας, «μετά την ημερομηνία λήξης, μην το φάτε, μην το μαγειρέψετε και μην το καταψύξετε. Η τροφή δεν είναι ασφαλής για κατανάλωση, ακόμα και αν έχει αποθηκευτεί σωστά και φαίνεται ή μυρίζει καλά».

Αν έχουμε τρόφιμα που η ημερομηνία λήξης τους πλησιάζει, καλό θα ήταν να τα βάλουμε στην κατάψυξη, με σκοπό να τα καταναλώσουμε αργότερα. Αν καταψύξουμε το προϊόν (όπου μπορεί να γίνει αυτό), επιμηκύνουμε την διάρκεια ζωής του και πέρα από την Ημερομηνία Λήξης. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε να ακολουθήσουμε τα οδηγίες αποθήκευσης του προϊόντος όπως αναγράφονται, όπως για παράδειγμα «καταψύξτε την ημέρα της αγοράς», ή «μαγειρέψτε το παγωμένο» ή «αποψύξτε καλά και μαγειρέψτε το μέσα σε 24 ώρες από την απόψυξη».

Οπως επισημαίνει η Ελεν Ουάιτ, ειδική σύμβουλος της εταιρείας «Love Food Hate Waste», στην Βρετανία, μιλώντας στην HuffPost, είναι απαραίτητη η επικόλληση ετικέτας με την αναγραφόμενη ημερομηνία αποθήκευσης στην κατάψυξη, έτσι ώστε να γνωρίζουμε την χρονική διάρκεια κατά την οποία βρίσκεται εκεί.

«Θεωρητικά το φαγητό μας μπορεί να παραμείνει στην κατάψυξη όσο θέλουμε. Μόνο που μετά από τρεις με έξι μήνες, η ποιότητα του αλλοιώνεται και μαζί χάνεται και η θρεπτική του αξία. Οπότε καλό θα ήταν να έχουμε κατά νου την κατανάλωση του σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Πηγή: Huffington Post Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 4 =