αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠληρωμές ΕΣΠΑ εντός 80 ημερών

Πληρωμές ΕΣΠΑ εντός 80 ημερών

Εντός 80 ημερών θα γίνονται οι πληρωμές στους δικαιούχους των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, εφόσον ο δικαιούχος προσκομίσει αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Αυτό προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2021/27, που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, μέσω του οποίου επιχειρείται η απλοποίηση των διαδικασιών υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ.

Όπως σημειώνει το Moneyreview.gr, η διάταξη για τις πληρωμές των δικαιούχων επιχειρεί να απαλλάξει τους δικαιούχους επιδοτήσεων από τις πολύμηνες καθυστερήσεις, ορίζοντας ότι «το πλήρες οφειλόμενο ποσό καταβάλλεται το αργότερο 80 ημέρες μετά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πληρωμής εκ μέρους του δικαιούχου, των απαιτούμενων δικαιολογητικών και στοιχείων. 

Όπως προβλέπει «το ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Προγράμματα και το ΕΣΠΑ ΚΑΠ δεν υπόκειται σε παρακράτηση ή κατάσχεση στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν εισπράττεται οποιαδήποτε άλλη ειδική επιβάρυνση ή άλλο τέλος ισοδύναμου αποτελέσματος, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσού που οφείλεται στους δικαιούχους».

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η πρόνοια που είχε ισχύσει με πρωτοβουλία του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη ότι εξαίρεση από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας έχουν οι πληρωμές έως 10.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 ανέρχεται σε 26,2 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη εκ των οποίων τα 20,9 δισ. ευρώ είναι ενωσιακή συμμετοχή και άλλα 5,3 δισ. ευρώ είναι οι εθνικοί πόροι. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + nineteen =