αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠλανήτης Proxima B: Εκεί που μπορεί να υπάρχει εξωγήινη ζωή (ΦΩΤΟ)

Πλανήτης Proxima B: Εκεί που μπορεί να υπάρχει εξωγήινη ζωή (ΦΩΤΟ)

Η ανακάλυψη του εξωπλανήτη Proxima B έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι φιλοξενεί νερό σε υγρή μορφή.

Το καλοκαίρι του 2016 οι επιστήμονες παρουσίασαν τον πλανήτη Proxima B, ο οποίος αμέσως θεωρήθηκε φιλόξενος για μορφές ζωής, λόγω της απόστασης του από το άστρο του. O πλανήτης αυτός περιστρέφεται γύρω από έναν κόκκινο νάνο, τον Proxima Centauri και έχει διαστάσεις παρόμοιες με τον δικό μας πλανήτη. Μία νέα μελέτη που τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε δημοσιευθεί ακόμα στην επιστημονική επιθεώρηση Astrophysical Journal Letters, κάνει λόγο για την ύπαρξη νερού πάνω στον Proxima B, με υψηλή πιθανότητα φιλοξενίας εξωγήινης ζωής εκεί.

Η ομάδα αστροφυσικών του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας που εκπόνησε τη μελέτη αυτή ισχυρίζεται ότι οι διαστάσεις του πλανήτη, η θερμοκρασία και η απόσταση από το άστρο του, κάνουν πιθανή την ύπαρξη ωκεανών στην επιφάνειά του. Όπως λέει το τεχνολογικό site Pestaola.gr, σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός ότι ο Proxima B περιστρέφεται γύρω από έναν κόκκινο νάνο, ο οποίος είναι και αισθητά πιο κρύος από τον δικό μας Ήλιο, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Proxima B να μην είναι απαγορευτική για τη φιλοξενία εξωγήινης ζωής.

Στους πρώιμους υπολογισμούς τους οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο Proxima B ενδέχεται να έχει σταθερή επιφάνεια με τη μισή έκτασή του να καταλαμβάνεται από ωκεανούς, οι οποίοι να φτάνουν στο βαθύτερο σημείο τους έως και τα 200 χιλιόμετρα.

zoom

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + 4 =