αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠλάνο για κλιμακωτό επίδομα ανεργίας. Και διακοπή επιδόματος σε όποιον άνεργο του ΟΑΕΔ αρνείται διαδοχικά θέσεις

Πλάνο για κλιμακωτό επίδομα ανεργίας. Και διακοπή επιδόματος σε όποιον άνεργο του ΟΑΕΔ αρνείται διαδοχικά θέσεις

Νέα δεδομένα φαίνεται πως θα δούμε αναφορικά με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ και αυτά θα περιλαμβάνονται νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας για την ερχόμενη άνοιξη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Capital.gr, υπάρχουν δύο δεδομένα τα οποία θα συνοδεύσουν τις αλλαγές στην καταβολή του επιδόματος.

Το πρώτο δεδομένο είναι πως δεν θα προβλέπεται καμία ελάττωση του επιπέδου των επιδομάτων ανεργίας. Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και αύξηση του σχετικού κονδυλίου.

Και αυτό γιατί στο τραπέζι βρίσκεται η πρόβλεψη για ένα χρηματικό μπόνους για την επανένταξη των ανέργων που εισπράττουν επίδομα ανεργίας στην αγορά εργασίας σε περίπτωση που βρουν δουλειά ενόσω -σύμφωνα με σενάριο εξετάζεται, μεταξύ άλλων- “τρέχει” η επιδότηση τους.

Το δεύτερο δεδομένο είναι πως θα είναι πιλοτική η εφαρμογή του νέου “καθεστώτος” επιδότησης των ανέργων που δικαιούνται επίδομα.

Μάλιστα, θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης με 100 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως θα αφορούν μία μόνο μερίδα, τη μικρότερη, των επιδοτούμενων ανέργων και όχι όλους.

Ανάλογα με το πως “τρέξει” το πιλοτικό πρόγραμμα θα εξεταστεί και η πανελλαδική -πλέρια εφαρμογή του με κρατικούς πόρους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, σε σχέση με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας εξετάζεται κλιμακωτή καταβολή του επιδόματος ανεργίας.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται κατά τους πρώτους μήνες καταβολής του επιδόματος, το ύψος του να είναι πιο κοντά στο μέσο μισθό (δηλαδή 800 -900 ευρώ) και σταδιακά να μειώνεται.

Έτσι για παράδειγμα τον πρώτο μήνα της ανεργίας, ο δικαίουχος του επιδόματος θα μπορούσε να παίρνει 800 ευρώ, στο δεύτερο 700 ευρώ , στον τρίτο 600 ευρώ κλπ.

Σε αυτή την περίπτωση, στον τελευταίο μήνα της επιδότησης θα μπορούσε να εισπράττει π.χ. 200 ευρώ.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο διακοπής του επιδόματος ανεργίας σε περίπτωση που ο δικαιούχος του αρνείται διαδοχικά να προσληφθεί σε θέση εργασίας την οποία του προτείνει ο ΟΑΕΔ. Έτσι σε περίπτωση που ένας επιδοτούμενος άνεργος αρνηθεί για 3 φορές -σύμφωνα με ένα σενάριο το οποίο εξετάζεται – να δουλέψει σε προτεινόμενη από τον ΟΑΕΔ επιχείρηση, θα χάνει το επίδομα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × five =