αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠιο απλή η μεταβίβαση ακινήτων- Καταργούνται 17 έγγραφα

Πιο απλή η μεταβίβαση ακινήτων- Καταργούνται 17 έγγραφα

Το πρώτο βήμα για μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς πιστοποιητικά ετοιμάζεται να κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, διαγράφοντας από τη σχετική λίστα «προαπαιτούμενων» το πιστοποιητικό μη οφειλής φόρου κληρονομιάς, γονικής παροχής και δωρεάς. Έως το τέλος του 2023, μια βεντάλια 17 πιστοποιητικών που απαιτούνται σήμερα για μεταβιβάσεις ακινήτων θα ανήκει στο παρελθόν.

Η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτων σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ θα απαλλάξει τους φορολογούμενους από την ταλαιπωρία συλλογής σειράς δικαιολογητικών για να κάνουν απλώς και μόνο μια μεταβίβαση ακινήτου και η διαδικασία θα είναι 100% ηλεκτρονική. Το σχετικό έργο πλήρους ηλεκτρονικοποίησης της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη να έχει υπογράψει την απόφαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε πρόσφατα σε ημερίδα πως θα καταργηθεί σειρά πιστοποιητικών που ταλαιπωρούν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

Πέρυσι υποβλήθηκαν 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και εισπράχθηκαν περισσότερα από 370 εκατ. ευρώ. Πρώτο στη σειρά κατάργησης το πιστοποιητικό μη οφειλής φόρου κληρονομιάς, γονικής παροχής και δωρεάς, καθώς ήδη τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα τρέχουν και οι διαδικασίες αυτόματης συμπλήρωσης του Ε9 κάθε φορά που μεταβάλλεται η περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων. Μια νέα ψηφιακή εφαρμογή θα αναλάβει την αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους και από αυτή την υποχρέωση.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − eight =