αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠιο ακριβός από σήμερα ο καφές. Αλλά μόνο αν κάτσεις στην καφετέρια

Πιο ακριβός από σήμερα ο καφές. Αλλά μόνο αν κάτσεις στην καφετέρια

Στο 24% επανέρχεται από σήμερα ο ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά (κακάο, τσάι, χυμοί κ.αλ), ενώ μονιμοποιείται στο 13% όταν πρόκειται για παράδοση στο χέρι (take away και delivery).
Στο 13% παραμένει και ο συντελεστής ΦΠΑ στα ταξί.

Η επαναφορά του καφέ στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (24%), σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη, αναμένεται να καταστήσει το ρόφημα ακριβότερο έως και 15% στα καφενεία και τις καφετέριες σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός επιμένει και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων της εστίασης έχει αυξηθεί σημαντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής τιμή του καφέ βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε ανοδικό «ράλι». Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές στην αγορά ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών και από τον Ιανουάριο του 2024 έως το Μάιο έχουν αυξηθεί κατά 50% συμπαρασύροντας προς τα πάνω την τιμή του καφέ Arabica.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πλέον στην ευχέρεια της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά να αποφασίσει αν θα «περάσει» στη λιανική τιμή την επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% (οδηγεί σε πρόσθετη αύξηση 0,11%) ή θα την απορροφήσει.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, επισημαίνουν τον κίνδυνο περιορισμού της κατανάλωσης με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, και ζητούν από την κυβέρνηση να μην ισχύσουν οι δύο διαφορετικές «ταχύτητες» στον ΦΠΑ για τον καφέ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με τη νέα αύξηση 15% στην τιμή του καφέ, ο Φρέντο εσπρέσο στην καφετέρια θα πωλείται στα 4 με 4,10 ευρώ από 3,5 ευρώ ενώ η τιμή του Φρέντο καπουτσίνο θα ανέβει στα 4,50 – 4,60 ευρώ από 4 ευρώ σήμερα. Επίσης ο ελληνικός καφές που μέχρι χθες κόστιζε 2,5 ευρώ από σήμερα θα πωλείται τουλάχιστον 2,80 ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 2 =