αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠιθανά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

Πιθανά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για ό,τι μπορεί να βρεθεί κάτω απ’ το βυθό νοτιοδυτικά της Κρήτης, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας από το βήμα της 5ης Επιχειρηματικής Συνόδου Ανατολικής Μεσογείου του Economist που έλαβε χώρα στη Ν. Υόρκη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεσμεύτηκε για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ήδη από το 2019, πριν καν προκύψουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σημερινές πληθωριστικές και γεωπολιτικές πιέσεις».

«Στην Ελλάδα δεν παράγουμε ακόμα αέριο, όμως η EXXON MOBIL ολοκληρώνει την εκτίμηση της για τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέσα από τις έρευνες που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια. Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για ό,τι μπορεί να βρεθεί κάτω απ’ το βυθό. Όμως, για να είμαι ειλικρινής πρώτα θα πρέπει να κάνουμε γεώτρηση και να δούμε αν στ’ αλήθεια υπάρχει. Πιστεύουμε ότι στο τέλος του 2025 θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις και τότε θα ξέρουμε. Αν είμαστε τόσο τυχεροί, τότε το μέγεθος του οικοπέδου -που έως τώρα υπολογίζεται ότι θα βρούμε -θα είναι αρκετό για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Για όλα αυτά χρειαζόμαστε χρόνο. Το ίδιο συνέβη και στην Αίγυπτο και στην Κύπρο. Και αυτή είναι μία από τις βασικές προκλήσεις του μέλλοντος. Τα κενά της εφοδιαστικής αλυσίδας αερίου και πετρελαίου που δημιουργούν την αύξηση των τιμών», είπε ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος στις έρευνες που θα γίνουν νοτιοδυτικά της Κρήτης για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα θαλάσσια μπλοκ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης για να πετύχουμε τον φιλόδοξο στόχο μας -κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80% από ΑΠΕ μέχρι το 2030- θα πρέπει να δώσουμε επίσης έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα.

«Για παράδειγμα, αν καταφέρναμε να μειώσουμε κατά 10% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της αναβάθμισης των κτηρίων ή της βελτιστοποίησης των διαδικασιών στη βιομηχανία, θα μπορούσαμε ακόμη και σήμερα να κλείσουμε και τις τελευταίες εναπομείνασες μονάδες λιγνίτη στη χώρα», είπε ο κ. Σκρέκας.

Ακολούθησε συζήτηση με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Παπαναστασίου, ο οποίος «έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα ως υπόδειγμα βέλτιστων πρακτικών εξόδου από την οικονομική κρίση».

Ο Κύπριος υπουργός παρουσίασε με χάρτες τα ενεργειακά projects της Κύπρου και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο έργο κοινού ενδιαφέροντος της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη, με χρονικό ορίζοντα το 2025 και συνολικό ύψος επένδυσης 2 δισ. ευρώ.

«Θα μιλήσω για τη σημασία του «Great Sea Ιnterconnector» που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα μέσω Κρήτης. Η Κρήτη θα αποτελέσει το «επιχειρησιακό καλώδιο», τον συνδετικό κρίκο με την Αττική το 2025. H απόσταση μεταξύ Κύπρου και Κρήτης είναι 879 χλμ και το βάθος είναι έως 3.000 χλμ. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ-πρόκληση κοινών συμφερόντων, που με την εξέλιξη της τεχνολογίας τώρα είναι εφικτό», είπε ο κ. Παπαναστασίου.

Ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Ενέργεια, Τζέφρι Πάιατ με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων για την πρόοδο του πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Great Sea Ιnterconnector» μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ και τη λειτουργία της μονάδας FSRU στην Αλεξανδρούπολη που θα αποτελέσει πυλώνα σταθερής παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή.

«Θα ήθελα να σας μιλήσω για τη σημασία της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, κυρίως για τον λόγο που αυτή η περιοχή μπορεί να εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Οι παγκόσμιες αγορές ποτέ δεν θα κοιτάξουν ξανά τη Ρωσία ως αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια ευκαιρία για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι σε θέση να συνδράμει στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ενέργεια από το βήμα της Συνόδου.

Ο κ. Πάιατ τόνισε ότι το 3+1 είναι ένας σχήμα που ο ίδιος έστησε όσο ήταν πρέσβης στην Αθήνα και η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε να το υποστηρίζει σθεναρά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − five =