αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠερίπου 400 υπάλληλοι της Eurobank αποδέχτηκαν την εθελούσια έξοδο. Έρχονται και άλλες αποχωρήσεις στις τράπεζες

Περίπου 400 υπάλληλοι της Eurobank αποδέχτηκαν την εθελούσια έξοδο. Έρχονται και άλλες αποχωρήσεις στις τράπεζες

Περίπου 400 άτομα αποδέχτηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Eurobank που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Την ίδια ημέρα άνοιξε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Η διατήρηση χαμηλών τόνων, στα όρια της κατά το δυνατόν μυστικότητας, αλλά και το “μικρό καλάθι” αποδοχής που κρατούν τα νέα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης προσωπικού από τις τράπεζες, είναι ενδεικτικά της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκονται πλέον, εκτός από τους ίδιους τους τραπεζοϋπαλλήλους, και οι διοικήσεις των τραπεζών. Και οι δυο πλευρές έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο “τσουνάμι” της τεχνολογίας και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθούν να βρουν τα σημεία ισορροπίας για την ομαλή μετάβαση στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Ως συμβολική του κοινού προβληματισμού και της πρόθεσης συνεργασίας των δύο μερών να αντιμετωπιστούν ρεαλιστικά και ήπια τα “μέτωπα” που ανοίγουν οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, ερμηνεύεται η παρουσία των τραπεζικών διοικήσεων στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΟΤΟΕ την περασμένη Παρασκευή. Το γεγονός θα ήταν άνευ σημασίας, αν είχε ξανασυμβεί, όμως πρόκειται για την πρώτη φορά, και εν μέσω επικείμενων δύσκολων αλλαγών, που οι διοικήσεις των τραπεζών δίνουν το παρών σε μία τέτοια εκδήλωση της ΟΤΟΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στην εκδήλωση της ΟΤΟΕ για το νέο έτος παραβρέθηκαν ο Νίκος Καραμούζης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank (ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Μαντζούνης απουσίαζε εκτός Αθηνών), οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό και μίλησαν για την ανάγκη οι τράπεζες και το ανθρώπινο δυναμικό τους να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της Οικονομίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος τόνισε ότι “έχει έρθει η ώρα οι τράπεζες και οι τραπεζοϋπάλληλοι να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια για ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος”.

Παρά την κοινή γραμμή πλεύσης στο θέμα της ανάπτυξης, πάντως, το προσεχές διάστημα θα κρίνει το κατά πόσον τράπεζες και τραπεζοϋπάλληλοι θα διατηρήσουν την εργασιακή ειρήνη των τελευταίων πολλών ετών στον κλάδο.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι συνδυασμένες πιέσεις από SSM – μεγαλομέτοχους – τεχνολογία για τη μείωση καταστημάτων και προσωπικού στις τράπεζες δρομολογούν 4.000 – 5.000 αποχωρήσεις τραπεζοϋπαλλήλων μέσα στην τριετία 2018 – 2020. Πρόκειται για αποχωρήσεις που κατανέμονται χονδρικά από 1.000 άτομα σε Εθνική, Alpha και Eurobank και 2.000 στην Τράπεζα Πειραιώς. Αποχωρήσεις που δεν θα γίνουν με εύκολο τρόπο, αφού στην πλειοψηφία τους θα γίνουν με απολύσεις και όχι συναινετικά, φέρνοντας και στην τραπεζική βιομηχανία το οξύ πρόβλημα της ανεργίας.

Μία πιο σαφή εικόνα για το τι επίκειται στον τραπεζικό κλάδο αναμένεται να δώσει η ίδια η ΟΤΟΕ, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την ερχόμενη Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, θα παρουσιάσει τη μελέτη που εκπόνησε τους τελευταίους μήνες για τις επιπτώσεις που φέρνει η τεχνολογία. Σε κάθε περίπτωση, ένα ακόμη πολύ δύσκολο κεφάλαιο ανοίγει στις τράπεζες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 3 =