αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠατσίδερος: Το χωριό της Κρήτης στο οποίο δεν υπάρχει ανεργία- Ποιο είναι το «μυστικό» του

Πατσίδερος: Το χωριό της Κρήτης στο οποίο δεν υπάρχει ανεργία- Ποιο είναι το «μυστικό» του

Χρυσό… νυχτοκάματο σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης. Μόλις νυχτώσει, οι προβολείς ανάβουν για τη συλλογή χοχλιών (σαλιγκαριών), με τη νύχτα να γίνεται μέρα στον Πατσίδερο, όπου κάθε μέρα που ξημερώνει «βρέχει» ευρώ.

Και όμως, τα νυχτοπερπατήματα για τους χοχλιούς δίνουν ζωή στο χωριό. Περισσότερες από 20 οικογένειες συλλέγουν χοχλιούς, με τις συνολικές ποσότητες που αγγίζουν τα 800 κιλά! Μετά από βροχή, τα δρομολόγια σε χωράφια και σε άλλα σημεία όπου υπάρχουν σε αφθονία χοχλιοί, ξεκινά και όσο …αντέξουν λένε με νόημα, με αρκετούς να συλλέγουν αγκαλιές με χοχλιούς μέχρι τις 3 τα ξημερώματα.

Η επόμενη μέρα τους χαμογελά. Έχοντας συλλέξει ακόμα και 60 κιλά χοχλιούς, κάνουν τον λογαριασμό, με αρκετές οικογένειες να εξασφαλίζουν καθημερινά έως και 80 ευρώ.

Όπως σημειώνει το Neakriti.gr, 1 ευρώ και 60 λεπτά λαμβάνουν οι κάτοικοι για κάθε κιλό χοχλιών, τη στιγμή μάλιστα που στην αγορά τους βρίσκεις προς 4 ευρώ το κιλό και πριν καταλήξουν στο τηγάνι για τους καλοφαγάδες.

Καθαρά έσοδα, χωρίς έξοδα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο.Μόνο προβολείς και καλή παρέα. Και όπως φαίνεται, οι χοχλιοί ξεπέρασαν τα έσοδα ακόμη και από το χρυσό προϊόν της Κρήτης, το ελαιόλαδο.

Η “απάντηση” στην κρίση

Τη στιγμή που μαραζώνει η ύπαιθρος λόγω της γενικότερης κρίσης και με τα φορολογικά χτυπήματα να μην έχουν τέλος στην ήδη μειωμένη αγροτική παραγωγή, το χωριό αυτό ενδοχώρας της Κρήτης, που αριθμεί 250 μόνιμους κατοίκους καταφέρνει να παίρνει βαθιές ανάσες … ζωής, τις βροχερές νύχτες οπότε σέρνονται οι χοχλιοί, οι οποίοι αποδεικνύονται “χρυσάφι” στις τσέπες περισσότερων από 20 οικογενειών.

Μάλιστα, οι συνολικές ποσότητες μόνο από τον Πατσίδερο μπορούν να αγγίξουν ακόμη και τα 800 κιλά χοχλιών, με το μυστικό αυτό, τελικά να διαδίδεται και στις γύρω περιοχές, με ντόπιους και ξένους να σπεύδουν στο…κοχλιδοχώρι, όπως το αποκαλούν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 5 =