αρχικηVIRALΠατάς και εσύ το snooze κάθε πρωί; Αν μάθεις το κακό που κάνει στον εγκέφαλο σου, μάλλον δεν θα το ξανά πατήσεις

Πατάς και εσύ το snooze κάθε πρωί; Αν μάθεις το κακό που κάνει στον εγκέφαλο σου, μάλλον δεν θα το ξανά πατήσεις

Οι περισσότεροι το κάνουμε: Όταν χτυπάει το ξυπνητήρι το πρωί, πατάμε το snooze button. Με στόχο να κοιμηθούμε… 10 λεπτά ακόμα. Κι όμως, αυτή είναι μια κακή συνήθεια.

Οχι απλώς δεν μας ξεκουράζει, αλλά επιβαρύνει τον οργανισμό, αλλά και την ψυχική μας διάθεση με τρόπους που σίγουρα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. 

Σύμφωνα με νευροεπιστήμονες και ερευνητές του ύπνου, το ανθρώπινο σώμα περνάει από 3 ή 4 κύκλους ύπνου κάθε βράδυ. Αυτοί διαρκούν από 75 έως 90 λεπτά ο καθένας. Το τελευταίο δίωρο του ύπνου μας, ο εγκέφαλος μπαίνει σε μία διαδικασία κατά την οποία απλώς προετοιμάζει το σώμα για να ξυπνήσει ομαλά. 

Αν εμείς την ώρα που υποτίθεται ότι έχουμε ξυπνήσει, πατήσουμε την “αναβολή” και πέσουμε ξανά για ύπνο, ο

εγκέφαλος καταλαβαίνει ότι μπαίνει ξανά σε έναν νέο κύκλο ύπνου και φυσικά κοιμάται. Μόνο που αυτή τη φορά ο κύκλος δεν πρόκειται να διαρκέσει για 75-90 λεπτά, παρά μόνο για 10′ ή για ένα τέταρτο το πολύ…. Είναι η στιγμή που εγκέφαλος μπαίνει, σύμφωνα και με τους νευροεπιστήμονες σε κατάσταση αδράνειας. Και ξανά, και με κάθε snooze πάλι το ίδιο και πάει λέγοντας. 

Το να μπαινοβγαίνουμε τόσο απότομα σε κύκλους ύπνου που δεν ολοκληρώνονται ποτέ δημιουργεί σοκ όχι μόνο στον εγκέφαλο και στο νευρικό μας σύστημα, αλλά σε ολόκληρο το σώμα, την ψυχολογική, πνευματική και συναισθηματική μας κατάσταση. Για να συνέλθει ο εγκέφαλος από αυτή τη σοκαριστική, για τις λειτουργίες του διαδικασία, χρειάζονται περίπου 4 ώρες για κάθε φορά που πατήσαμε την αναβολή.

Από τις κλινικές ύπνου όλου του κόσμου εκείνο που συνίσταται ειδικά σε ανθρώπους με χρόνια προβλήματα αϋπνίας, είναι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το snooze στο πρωινό τους ξύπνημα και αν αισθάνονται δυσκολία στο να ξυπνήσουν, απλώς να σοκάρουν σώμα και εγκέφαλο με ένα κρύο ντους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − ten =