αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Παραμένουν ανοιχτά 3 μέτωπα», λέει ο Ντάισελμπλουμ

«Παραμένουν ανοιχτά 3 μέτωπα», λέει ο Ντάισελμπλουμ

Εξετάζεται “το βάθος των μεταρρυθμίσεων” σε ασφαλιστικό, αγορά εργασίας και φορολογικό σύστημα ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, βάζοντας ξανά στο “τραπέζι” πέρα από το εργασιακό και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τον προηγούμενο Ιούνιο στο πλαίσιο της 1ης αξιολόγησης.

Εξήγησε παράλληλα και ότι επαναϋπολογίζεται η ανάγκη για δημοσιονομικά μέτρα τα επόμενα έτη, με βάση την καλύτερη επίδοση του 2016 και το κατά πόσο αυτή θα διαρκέσει, θα είναι “δομικής φύσεως”. Ανέφερε ακόμη ότι δίδεται “ελαστικότητα” στα έτη επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ καθώς όπως είπε η ελαστικότητα “κάποιες φορές βοηθάει για να βρεθεί λύση τις επόμενες εβδομάδες”.

Ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε πως “η ταχεία ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης είναι προς όφελος όλων”, χωρίς όμως να ανακοινώσει ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα.

“Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και τους θεσμούς να επιταχύνουν την εργασία τους με στόχο να επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από ότι θα περίμενε κανείς και υπάρχει βελτίωση στα έσοδα. Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί παραμένουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος, συμπλήρωσε.

Αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Ερωτηθείς σχετικά, ο Dijsselbloem ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη. Μπορώ να φανταστώ σε μελλοντικά (ευρωπαϊκά) προγράμματα να μην έχει συμμετοχή το ΔΝΤ, όμως στο ελληνικό πρόγραμμα συμμετέχει από την αρχή και έχει πολλή μεγάλη τεχνογνωσία. “Δεν είναι διαπραγματεύσιμη η μη συμμετοχή του Ταμείου”, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ανοικτά παραμένουν ασφαλιστικό, φορολογικό, εργασιακό

Κληθείς να αναφερθεί στα εκκρεμή ζητήματα και το αν είναι δίκαιο να ζητηθεί προκαταβολική νομοθέτησή τους για την περίοδο 2019-2020, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως απομένει να ρυθμιστεί το βάθος των μεταρρυθμίσεων σε εργασιακό, συνταξιοδοτικό και φορολογικό. Συνυπολογίζεται, όπως είπε, η καλύτερη επίδοση του 2016 και δίδεται “ελαστικότητα” στα έτη επίτευξης πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ “για να βρεθεί λύση τις επόμενες εβδομάδες”.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + eighteen =