αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠαραδοχή Σταϊκούρα: Δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις ζημιές για κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας

Παραδοχή Σταϊκούρα: Δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις ζημιές για κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας

Την παραδοχή ότι ο λογαριασμός… του lockdown είναι πολύ μεγάλος, έκανε ο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Και σήμερα που μιλάμε οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων της χώρας», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN το πρωί της Κυριακής. «Ο κάθε μήνας που παραμένει η χώρα στην κατάσταση που είναι σήμερα κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό, περίπου, ταμειακά 2,7 δισεκ. ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών αναφέροντας πως οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες.

«Έχουμε ένα ταμείο, προσπαθούμε να το γεμίσουμε, αλλά κάθε μήνα τι αντιμετωπίζουμε; Έχουμε λιγότερα έσοδα γιατί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας δεν λειτουργεί καθόλου – το 57% του τζίρου γίνεται στις κόκκινες περιοχές που δεν λειτουργούν – ταυτόχρονα έχουμε αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων και από την άλλη έχουμε την ανάγκη αυξημένων δαπανών», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας που απέκλεισε το ενδεχόμενο «να κλείσει η κάνουλα».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση στη διάρκεια της κρίσης έχει σηκώσει το βάρος του συνόλου της οικονομίας και έχει λάβει πρωτοβουλίες για όλη τη χρονιά, ενώ αναζητούνται νέα εργαλεία ώστε να καλυφθούν στοχευμένα οι απώλειες που έχουν οι επιχειρήσεις, καθώς το μέγεθος της ζημίας είναι τόσο μεγάλο που το κράτος δεν μπορεί να το καλύψει ολοκληρωτικά.

Σε ό,τι αφορά τις πάγιες δαπάνες δεν τις εξειδίκευσε, σημείωσε ωστόσο ότι θα αφορούν απώλειες που έχουν προκληθεί από τον Μάρτιο του 2020. «Δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ζημιές για κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας.  Οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων της χώρας. Οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες», ξεκαθάρισε.

Συμπλήρωσε, ωστόσο ότι κάθε κίνηση θα πρέπει να είναι προσεκτικά μελετημένη ώστε να διατηρηθούν σε ισορροπία τα δημοσιονομικά καθώς υπάρχουν πολύ λιγότερα έσοδα και μεγαλύτερες δαπάνες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 2 =