αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠαράταση και τον Μάιο για την έκπτωση 40% στα ενοίκια

Παράταση και τον Μάιο για την έκπτωση 40% στα ενοίκια

Το έκτακτο επίδομα που εισπράττουν οι εργαζόμενοι θα συνεχιστεί και το Μάιο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και παραμένουν κλειστές για όσο διάστημα γίνει αυτό, ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας. Εξακολουθούν δε να υφίστανται οι αναστολές πληρωμών προς την Εφορία. 

Παράλληλα, συνεχίζεται και το Μάιο η έκπτωση 40% στην πληρωμή ενοικίου για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Για τις εταιρείες που θα ανοίξουν κάποια στιγμή το Μαϊο δεν θα συνεχιστεί τον αμέσως επόμενο μήνα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος για την «επιστρεπτέα προκαταβολή». 

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις, με 430.000 εργαζόμενους, που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν, θα ενισχυθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με περίπου 1 δισ. ευρώ. Από αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία, για την ακρίβεια το 99% αυτών, απασχολεί μέχρι 50 εργαζόμενους. «Θα βοηθηθούν σημαντικά αυτές οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις, εισπράττοντας ποσά τουλάχιστον της τάξεως των 2.000, των 4.000, των 8.000 και των 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους», τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του υφυπουργός Θ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή θα εξοφληθεί σε 40 ισόποσες δόσεις από το 2022, καθώς δίνεται περίοδος χάριτος. Το επιτόκιο συνδέεται με αυτό της ΕΚΤ και με τα σημερινά δεδομένα είναι κάτω του 1%.

Ο Θ Σκυλακάκης δήλωσε επίσης ότι ταμειακά διαθέσιμα ήταν χθες 28 δισ. ευρώ. Πριν από ένα μήνα ήταν περί τα 29,2 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας είναι τα εξής:

1ον. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

2ον. Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

3ον. Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάϊο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.

4ον. Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

5ον. Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

6ον. Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − twelve =