αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠέρασε το νομοσχέδιο: Έρχονται τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις για τους «αποκλεισμένους» από τις τράπεζες

Πέρασε το νομοσχέδιο: Έρχονται τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις για τους «αποκλεισμένους» από τις τράπεζες

Ορθάνοικτος είναι πλέον ο δρόμος της χρηματοδότησης σε μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους ακόμη και σε ανέργους που ήταν αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς αργά χθες βράδυ υπερψηφίσθηκε επί της Αρχής στην ολομέλεια της Βουλής, με ευρεία πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για το “Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων” του υπουργείου Οικονομικών.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης του θεσμού των μικροπιστώσεων όσοι θέλουν να συστήσουν τη δική τους επιχείρηση, θα μπορούν να δανειοδοτηθούν μέσω των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων που θα δημιουργηθούν και στη χώρα μας.

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες αποκλειστικού σκοπού με στόχο τη χορήγηση πιστώσεων έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Το σύστημα των μικροπιστώσεων είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες καθώς έχει αναγνωριστεί πως προωθεί σημαντικά την αυτοαπασχόληση, συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και βοηθάει τους επιχειρηματίες να πετύχουν οικονομική ανεξαρτησία. Η ανάπτυξη του θεσμού στη χώρα μας βασίζεται μέχρι σήμερα σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες και στόχος του νομοσχεδίου είναι να θέσει τους κανόνες για τη δημιουργία εταιρειών που θα χορηγούν μικροπιστώσεις και παράλληλα θα παρέχουν όλες εκείνες τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για να δημιουργήσει ή να αναπτύξει κάποιος τη δική του μικρή επιχείρηση.

Οπως προβλέπει το νομοσχέδιο, δικαιούχοι των μικροχρηματοδοτήσεων είναι:

– Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

– Τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων.

– Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.

– Τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας.

– Τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες αποκλειστικού σκοπού και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ορίζεται ως αρμόδια αρχή επιφορτισμένη με την αδειοδότηση, ασκώντας παράλληλα ελεγκτικές αρμοδιότητες σε σχέση με το ανώτερο ποσό χρηματοδότησης που μπορούν να χορηγούν τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων ανά δικαιούχο.

Οι εταιρείες μικροπιστώσεων υποχρεούνται επίσης να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης στους δικαιούχους μικροχρηματοδοτήσεων. Η διάρκεια αποπληρωμής της χορηγηθείσας μικροχρηματοδότησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 12 μηνών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 έτη. Πρόσωπα που υπάγονται στο δημόσιο τομέα μπορούν να συμμετέχουν στις εν λόγω εταιρείες, με ποσοστό όμως που δεν υπερβαίνει το 60% του κεφαλαίου της εταιρείας.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο που απαιτείται για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας των ιδρυμάτων μικροπιστώσεων ορίζεται σε 250.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον. Με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων υποχρεούνται να διατηρούν ίδια κεφάλαια ισόποσα με το αρχικό κεφάλαιο. Στο νομοσχέδιο:

• Προβλέπεται η υποχρέωση διαφάνειας στους όρους δανειοδότησης, οι οποίοι θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη σύμβαση. Ακόμη, προσδιορίζονται οι τυποποιημένες πληροφορίες για τη διαφήμιση και την εμπορική προώθηση των ιδρυμάτων αυτών.

• Προβλέπεται η απαλλαγή από τα τέλη χαρτοσήμου καθώς και από την επιβολή της εισφοράς του ν. 128/1975 των συμβάσεων μικροχρηματοδοτήσεων που καταρτίζουν τα ομώνυμα ιδρύματα.

• Περιγράφονται ενδεικτικά οι συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης, που οφείλουν να παρέχουν τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων στους δικαιούχους.

Αναλυτικότερα, όπως επισήμανε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου θεσπίζονται κανόνες που:

– Προβλέπεται η υποχρέωση διαφάνειας στους όρους δανειοδότησης, που αφορούν το επιτόκιο, το συνολικό κόστος, τον αριθμό και το ποσό των δόσεων, τη διάρκεια αποπληρωμής, το περιεχόμενο και το κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών, το δικαίωμα καταγγελίας, τη διαδικασία είσπραξης ανεξόφλητων οφειλών και τη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.

– Δεν επιτρέπεται η λήψη εμπράγματων εξασφαλίσεων για τη χορήγηση των μικροχρηματοδοτήσεων.

– Εκτός από τη χορήγηση των μικροχρηματοδοτήσεων, τα ιδρύματα υποχρεούνται να παρέχουν στους δικαιούχους και συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης σε τεχνικές διαχείρισης, στήριξη για την επίλυση νομικών, φορολογικών και διοικητικών προβλημάτων και καθοδήγηση.

Πηγή: News247.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six − one =