αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε tips για να διαχειριστείς σωστά τις «friends and family» προσλήψεις

Πέντε tips για να διαχειριστείς σωστά τις «friends and family» προσλήψεις

Είναι κάτι που το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Όταν μια επιχείρηση ή startup κάνει προσλήψεις, μπορεί να μην κάνει μια ανοιχτή πρόσκληση. Αλλά να στραφεί σε συγγενείς και φίλους για να βρει το άτομο ή άτομα που θέλει. Ενώ αυτό δεν είναι κακό από μόνο του, υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να λύσεις. Καταρχήν πρέπει να προσλάβεις το καλύτερο άτομο που μπορείς για την θέση. Οκ, αυτό μπορεί να είναι ένας φίλος σου. Μπορεί και όχι.

Επίσης, θα πρέπει να κοιτάς και στο μέλλον: Ας υποθέσουμε ότι προσέλαβες έναν φίλο ή συγγενή. Τι θα γίνει όμως αν κάποια στιγμή χρειαστεί να τον απόλυσης; Μάλλον θα καταστρέψεις και την ανθρώπινη σχέση που έχετε.

Οι «friends and family» προσλήψεις είναι μια επιλογή. Αλλά έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Το Entrepreneur.com, παραθέτει 5 tips για να τις διαχειριστείς σωστά.

1# Μην κάνεις αυτόματα τις προσλήψεις και προαγωγές: Ναι, μπορεί το πρώτο άτομο που σου έρχεται στο μυαλό για μια θέση να είναι ένας φίλος ή συγγενείς. Και να κάνεις την πρόσληψη ή προαγωγή. Αλλά πολλές φορές αυτά τα άτομα δεν είναι τα καλύτερα για τη θέση. Πρώτα σκέψου τα δεδομένα και κάνε την αξιολόγηση σου, και μετά κάνε τις κινήσεις σου.

2# Προσδιόρισε τα skills των εργαζομένων νωρίς: Είναι καλό να πορευτείς με βάση έναν «χάρτη». Με απλά λόγια είναι καλό να καταγράψεις τα skills του κάθε εργαζομένου και τις πιθανές θέσεις που θα ήταν καλός, πριν χρειαστεί να γίνουν οι όποιες εσωτερικές αλλαγές. Έτσι, όταν έρθει η ώρα της κρίσης, θα μπορείς να κάνεις σωστότερες επιλογές.

3# Επένδυσε στον υπάλληλο: Είτε είναι φίλος ή όχι, αν πιστεύεις ότι ένας υπάλληλος μπορεί να εξελιχτεί, τότε επένδυσε σε αυτόν με τις κατάλληλες εκπαιδεύσεις και σεμινάρια. Πριν χρειαστεί να αναλάβει κάποιον ηγετικό ρόλο στην εταιρία. Στην συνέχεια θα μπορέσει να το διαχειρηστεί καλύτερα.

4# Κράτα τους μισθούς ισορροπημένους: Όταν γίνεται μια προαγωγή σε μια θέση Manager, συνήθως αυξάνεται αρκετά και ο μισθός του εργαζομένου. Αν όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε το σκηνικό μπερδεύεται. Τότε πρέπει ή να απολύσεις τον εργαζόμενο ή να του μειώσεις πάλι τον μισθό υποβιβάζοντας τον. Όταν μιλάμε και για φίλο, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Είναι καλύτερο να μην αυξάνεις αυτόματα τον μισθό, όταν γίνεται μια προαγωγή. Και να υπάρχει μια «δοκιμαστική περίοδος».

5# Καθόρισε από πριν τις προσδοκίες των εργαζομένων: Έχε ανοιχτές συζητήσεις μαζί τους. Αν κάποιος έχει τις δεξιότητες να γίνει manager, μπορείς να του το πεις. Αν από την άλλη δεν σου ταιριάζει για έναν τέτοιο ρόλο, εξήγησε του ότι αν προκύψει μια τέτοια θέση, θα κάνεις μια πρόσληψη από έξω. Έτσι θα κυλούν όλα πιο ομαλά στην επιχείρηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + two =