αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε leadership μαθήματα που μπορεί να μας διδάξει η τεράστια επιτυχία της Amazon

Πέντε leadership μαθήματα που μπορεί να μας διδάξει η τεράστια επιτυχία της Amazon

Όταν το μακρινό 1994 ξεκίναγε μια μικρή εταιρία, μέσα από ένα γκαράζ στις ΗΠΑ, με σκοπό να πουλά βιβλία online, μάλλον ελάχιστοι πίστευαν στην επιτυχία της. Ένας από αυτούς πάντως ήταν ο Jeff Bezos. Σήμερα είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο. Και ένας από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες. Εκείνη την περίοδο, χρειάστηκε να αφήσει την καλοπληρωμένη δουλειά του στην Wall Street, για να ξεκινήσει το δικό του project.

Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Αφού εκείνη η μικρή επιχείρηση εξελίχτηκε σε έναν τεχνολογικό γίγαντα. Ο οποίος τώρα πουλά σχεδόν τα πάντα. Φυσικά η διαδρομή μέχρι την κορυφή δεν ήταν εύκολη. Η Amazon έκανε λανθασμένες εξαγορές, έχασε καλά στελέχη της, και επένδυσε σε αποτυχημένα projects. Μέσα από όλη αυτή την συναρπαστική πορεία όμως, προκύπτουν 5 leadership μαθήματα που αξίζει να κρατήσουμε.

1# Δώσε στους εργαζομένους σου αυτονομία: Η Amazon πάντα το έκανε αυτό. Επιτρέπει στους εργαζομένους της να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των projects τους. Κάπως έτσι, η εταιρία έχει καταφέρει να προσελκύσει μερικούς σπουδαίους επαγγελματίες. Μέσα εκεί, υπάρχουν ομάδες που μπορεί να έχουν «χτιστεί» ακόμα και από 1 άτομο. Ενώ όλοι είναι ελεύθεροι να λένε τις ιδέες τους.

2# Startup, για πάντα: Ο Jeff Bezos έχει αναφέρει αρκετές φορές, ότι η εταιρία του εξακολουθεί να λειτουργεί σαν μια startup. Οκ, σαν μια… μεγάλη startup. Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν μικρές ομάδες εντός της Amazon, που δρουν αυτόνομα και γρήγορα. Κάπως έτσι, όλη η εταιρία μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις πολύ γρήγορα, συνολικά.

3# Μη φοβάσαι να αποτύχεις: Η Amazon έχει αποτύχει πολλές φορές. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, για παράδειγμα, η Amazon έκανε μια μεγάλη επένδυση στο Pets.com. Το αποτέλεσμα ήταν πλήρως αποτυχημένο. Έχει επίσης λανσάρει κινητό, και μια σειρά από άλλα projects που απέτυχαν. Όμως ποτέ δεν έπαψε να πειραματίζεται, να παίρνει τα χρήσιμα μαθήματα, για να φτάσει μετά στην επιτυχία.

4# Έχε υπομονή: Ο Bezos είχε εξ αρχής ένα όραμα. Όμως δεν εξελίχτηκαν όλα μέσα σε μα νύχτα. Όταν πας να εφαρμόσεις μεγάλες καινοτομίες, ή όταν ξεκινάς ένα project από το μηδέν, χρειάζεται χρόνος. Μόνο αν έχεις υπομονή, θα έχεις πιθανότητες να φτάσεις στην επιτυχία.

5# Βάλε τους πελάτες πρώτα: Ίσως θα έχεις δει το βίντεο που έχουμε δημοσιεύσει, και δείχνει τον Jeff Bezos πίσω στο 1999, να τρέχει την Amazon από ένα μικρό γραφείο. Μάλιστα, το γραφείο πάνω στο οποίο δούλευε τότε ήταν… μια πόρτα με 4 πόδια. Βλέποντας το, ο δημοσιογράφος είπε στον Bezos ότι θα μπορούσε σίγουρα να αγοράσει κάτι καλύτερο για να εργαστεί. «Ξοδεύω χρήματα μόνο σε πράγματα που έχουν σημασία για τους πελάτες», απάντησε ο Jeff Bezos. Πάντα έβαζε πρώτα τις ανάγκες των πελατών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 − 2 =