αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε ψυχολογικά τρικ που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να έχεις το πάνω χέρι σε κάθε διαμάχη

Πέντε ψυχολογικά τρικ που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να έχεις το πάνω χέρι σε κάθε διαμάχη

Νιώσατε ποτέ ότι χάνετε κάθε διαμάχη; Θα θέλατε να είχατε ένα… κόλπο στο μανίκι σας για να σας βοηθήσει να κερδίσετε;

Τώρα θα δούμε 5 ωραίες συμβουλές που στηρίζονται στην ψυχολογία και μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε κάθε διαμάχη.

Αυτές είναι πραγματικές τεχνικές που ο καθένας μπορεί να μάθει και να εφαρμόσει. Οι συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες είτε έχετε μια σκληρή συζήτηση με το αφεντικό σας, μια διαφωνία με έναν φίλο ή ακόμα και αν προσπαθείτε να κάνετε μια καλύτερη συμφωνία για ένα αυτοκίνητο.

1. Κατανοήστε την οπτική του άλλου

Το πρώτο και ίσως πιο σημαντικό ψυχολογικό κόλπο για να πάρεις το πάνω χέρι σε κάθε διαμάχη είναι η ενσυναίσθηση.

Ακούγεται απλό, σωστά; Αλλά θα εκπλαγείτε πόσο συχνά ξεχνάμε να το κάνουμε αυτό.

Όταν μαλώνουμε, είμαστε συχνά τόσο συγκεντρωμένοι στο να παραθέσουμε τα δικά μας points που ξεχνάμε να σκεφτούμε το άλλο άτομο και την οπτική του.

Η κατανόηση της οπτικής των άλλων δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσετε μαζί τους, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε γιατί νιώθουν και σκέφτονται με τον τρόπο τους. Αναρωτηθείτε: «Γιατί μπορεί να νιώθουν έτσι; Ποιες εμπειρίες ή πεποιθήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν την άποψή τους;»

Αυτό μπορεί να σας δώσει μια καλύτερη κατανόηση της στάσης τους, και μπορεί ακόμη και να σας δώσει νέες οπτικές γωνίες για τα δικά σας επιχειρήματα!

2. Μείνετε ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι

Έχετε ακούσει ποτέ το ρητό, «διατήρησε την ψυχραιμία σου ενώ οι άλλοι χάνουν τη δική τους»; Αυτό είναι κρίσιμο όταν είστε σε διαμάχη.

Εάν χάσετε την ψυχραιμία σας, είναι πιθανό να πείτε πράγματα για τα οποία θα μετανιώσετε αργότερα. Επιπλέον, σας κάνει να φαίνεστε λιγότερο λογικοί και πιο συναισθηματικοί – όχι ο καλύτερος συνδυασμός αν προσπαθείτε να κερδίσετε μια διαμάχη.

Λοιπόν, πώς παραμένετε ψύχραιμοι;

Οι βαθιές αναπνοές μπορούν να βοηθήσουν. Εάν αισθάνεστε ότι η θερμοκρασία… ανεβαίνει, αφιερώστε μια στιγμή για να αναπνεύσετε βαθιά, κρατήστε το για λίγα δευτερόλεπτα και μετά εκπνεύστε αργά. Αυτή η απλή πράξη μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό και να ηρεμήσετε το μυαλό σας.

3. Ακούστε περισσότερο από όσο μιλάτε

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσετε μια διαμάχη είναι να ακούτε περισσότερο από ό,τι μιλάτε.

Όταν συμμετέχουμε σε μια έντονη συζήτηση, το φυσικό μας ένστικτο μας οδηγεί συχνά να υπερασπιστούμε τη θέση μας και να φροντίσουμε να ακουστεί η φωνή μας. Αλλά εδώ είναι το θέμα: Αν είμαστε πολύ απασχολημένοι με την ομιλία μας, μπορεί να χάσουμε την κατανόηση της άποψης του άλλου.

Η ενεργή ακρόαση δείχνει σεβασμό για τις απόψεις του άλλου και είναι πιο πιθανό να σε ακούσει, σε αντάλλαγμα. Δώστε τους, λοιπόν, χώρο να εκφράσουν τις σκέψεις τους χωρίς να τους διακόπτετε.

Εδώ είναι ένα ενδιαφέρον γεγονός: Σύμφωνα με μια μελέτη του Harvard Business School, οι άνθρωποι που κάνουν περισσότερες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας θεωρούνται πιο συμπαθείς. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το να κάνετε ερωτήσεις follow-up, συγκεκριμένα, σηματοδοτεί στο άλλο άτομο ότι δεν τον ακούτε απλώς μηχανικά, αλλά τον ακούτε πραγματικά.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας σύνδεσης και να τους κάνει πιο δεκτικούς στα επιχειρήματά σας.

4. Αποφύγετε να είστε απόλυτοι

Όταν βρίσκεστε σε μια διαμάχη, είναι εύκολο να παρασυρθείτε και να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε απόλυτους όρους όπως «πάντα» και «ποτέ». Αλλά τα… απόλυτα μπορούν να κάνουν το άλλο άτομο να νιώσει ότι δέχεται επίθεση, κάτι που μπορεί να κλιμακώσει τη διαφωνία αντί να την επιλύσει.

Προσπάθησε να είσαι πιο συχητήσιμος.

5. Να ξέρετε πότε πρέπει να φύγετε

Ας είμαστε ειλικρινείς: Δεν αξίζει κάθε διαμάχη τον χρόνο και την ενέργεια σας.  Μερικές φορές, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι απλά να φύγετε μακριά.

Εάν ο καυγάς κάνει κύκλους, ανεβάζει την θερμοκρασία ή είναι ξεκάθαρο ότι κανένας από τους δύο δεν πρόκειται να αλλάξει στάση, είναι εντάξει να προτείνετε να κάνετε ένα διάλειμμα ή ακόμα και να αφήσετε το θέμα εντελώς.

Ο χρόνος και η συναισθηματική σας ευημερία είναι πολύτιμα – μην τα σπαταλάτε σε άκαρπες συζητήσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × three =