αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠέντε ψυχολογικά τρικ για να εντυπωσιάσεις σε μία job interview

Πέντε ψυχολογικά τρικ για να εντυπωσιάσεις σε μία job interview

Μετά από πολύ κόπο, το τηλέφωνο (ή το email) ήρθε. Και κλήθηκες σε μία job interview για την θέση που τόσο ήθελες. Είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Αλλά φυσικά τίποτα δεν έχει κριθεί. Δεν έχεις πάρει ακόμα τη θέση. Και μην ξεχνάς ότι η εταιρία πιθανότατα θα δει αρκετούς άλλους υποψηφίους, πέρα από εσένα. Άρα τα λαθη… απαγορεύονται. Πρέπει να κάνεις μια καλή job interview.

Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το βιογραφικό σου, την προϋπηρεσία ή τα πτυχία σου. Αυτά άλλωστε τα έχει δει η άλλη πλευρά. Εχει επίσης σημασία πως θα κινηθείς στη διάρκεια της συνέντευξης. Εδώ είναι 5 ψυχολογικά τρικ που μπορούν να σε βοηθήσουν. Τα συμπεριέλαβε το Ιταλικό GQ σε μία μεγαλύτερη λίστα του.

Επαφή με τα μάτια

Το να κοιτάς τον συνομιλητή σου στα μάτια, να μην αποφεύγεις το βλέμμα του και να μην μιλάς κοιτώντας δεξιά και αριστερά δείχνει ότι είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος και ότι έχεις διάθεση για επικοινωνία και διάλογο. Όπως έχουμε ξανά πει, αυτή είναι επίσης μία κίνηση που δείχνει ότι δεν έχεις τίποτα κα κρύψεις και είσια ευθής προς τον άλλο.

Το ντύσιμο

Η εμφάνιση είναι εξίσου σημαντική με αυτά που θα πεις. Συνεπώς, πρέπει να είσαι ντυμένος ανάλογα με το ύφος της επιχείρησης. Τι εννοούμε; Πολύ πιο αυστηρά θα ντυθείς σε μία συνέντευξη για τη θέση ενός διευθυντικού στελέχους σε μία μεγάλη πολυεθνική. Και ίσως πιο casual, αλλά πάντα κομψά και προσεγμένα, αν σε ενδιαφέρει μια θέση γραφίστα σε ένα περιοδικό ή μία διαφημιστική εταιρεία. 

Η γλώσσα του σώματος

Όσον αφορά τη γλώσσα του σώματος, οι ειδικοί δίνουν εφιστούν την προσοχή σου στη χρήση των χεριών. Αντί να τα δένεις μπροστά από το στήθος, μία στάση που αποπνέει παθητικότητα, ακούμπησε τους αγκώνες στο τραπέζι και ένωσε τις άκρες των δαχτύλων σου για να δημιουργήσεις ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Η χαλαρή κουβέντα

Δεν έχει σημασία μόνο η συνέντευξη για δουλειά, αλλά και η άτυπη συνομιλία που προηγείται συνήθως αυτής. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφύγεις κλισέ εκφράσεις και θέματα συζήτησης, όπως είναι ο καιρός, και να βρεις ένα κοινό τόπο, αφού έχεις αντλήσει στοιχεία για τον συνομιλητή σου και την εταιρεία. 

Ηρεμία

Προσπάθησε να είσαι ήρεμος για να μπορείς να εκφραστείς όπως πρέπει και να μην δείχνεις νευρικός. Η ήρεμη στάση σου θα σε γεμίσει αυτοπεποίθηση, την οποία θα εκπέμπεις. Πρόσεξε μόνο να μην περάσεις στο άλλο άκρο της επιδειξιομανίας. Να είσαι σοβαρός, μετρημένος, σε καμία περίπτωση υπερόπτης. 

Πες έναν καλό λόγο

Ένα άλλο πράγμα που αρέσει συνήθως στους hr managers ή και στους ίδιους τους εργοδότες είναι να βρίσκουν τον εαυτό τους να συνομιλεί με ένα άτομο ευγενικό και ταυτόχρονα διεκδικητικό. Μια ενδιαφέρουσα συμβουλή, ακόμα κι αν φαίνεται κάπως ασήμαντη, είναι να κάνεις κάποια κομπλιμέντα ή ενθουσιώδη σχόλια για τη δουλειά της εταιρείας, για τους ανθρώπους με τους οποίους ευελπιστείς να συνεργαστείς ή απλά για την επιθυμία σου να εργαστείς στο συγκεκριμένο χώρο.

Ρώτα γιατί σε επέλεξαν για συνέντευξη

Τέτοιου τύπου ερωτήσεις συνήθως τις κάνει ο HR Manager. Αλλά τώρα κάνε την εσύ. Τι θα έλεγες λοιπόν αν κάποια στιγμή, προς το τέλος της συνέντευξης καλύτερα, ρωτούσες τον συνομιλητή σου τι ήταν αυτό που του κέντρισε το ενδιαφέρον και σε επέλεξε για υποψήφιο; Με τον τρόπο αυτό κάνεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου να θυμηθεί όλα εκείνα τα δυνατα στοιχεία που εντόπισε στο βιογραφικό σου. Και μάλλον αυτό θα λειτουργήσει υπέρ σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − 8 =