αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠέντε φράσεις που πρέπει να αποφύγεις όταν ζητάς αύξηση μισθού (και τι είναι καλύτερο να πεις)

Πέντε φράσεις που πρέπει να αποφύγεις όταν ζητάς αύξηση μισθού (και τι είναι καλύτερο να πεις)

Η έναρξη μιας συζήτησης σχετικά με τον μισθό σας είναι συχνά μια άβολη διαδικασία. Ο φόβος της απόρριψης και της απογοήτευσης μπορεί να οδηγήσει στη χρήση φράσεων που μπορεί να βλάψουν τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε αυτό που θέλετε. Χωρίς καν τα το καταλάβετε.

Όλες οι επιτυχημένες διαπραγματεύσεις ξεκινούν με την επίγνωση των λέξεων που χρησιμοποιείτε, όπως διαβάζουμε σε άρθρο του CNBC. Όπου παραθέτονται 5 φράσεις που πρέπει να αποφύγεις όταν ζητάς αύξηση μισθού- και τι είναι καλύτερο να πεις αντί για αυτές.

1# «Περισσότερα χρήματα»

Τι να πεις αντί για αυτό: Ένα ακριβές εύρος μισθού.

Πολύ συχνά, οι εργαζόμενοι παγώνουν όταν πρέπει να ορίσουν συγκεκριμένα το αίτημα τους. Αποφεύγουν τις λεπτομέρειες και κάνουν ανοιχτές δηλώσεις όπως «θέλω περισσότερα χρήματα». Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε αυτό που θέλετε είναι να πείτε αυτό που θέλετε. Κανένας σπουδαίος διαπραγματευτής δεν μπαίνει απροετοίμαστος. Ψάξτε λίγο στην ομάδα σας και στην αγορά σας για να μάθετε τι κάνουν οι άνθρωποι του διαμετρήματος σας. Χρησιμοποιήστε αυτά τα δεδομένα για να προσδιορίσετε το χαμηλότερο ποσό που θα αποδεχτείτε και δηλώστε το με σαφήνεια στο εύρος σας.

2# «Νομίζω ότι το αξίζω αυτό γιατί…»

Τι να πεις αντί για αυτό: «Το αξίζω αυτό γιατί…».

Οι μεγάλοι διαπραγματευτές δεν «νομίζουν», αλλά «ξέρουν». Είναι σίγουροι για το πόση αξία προσφέρουν στον Οργανισμό και δεν φοβούνται να το εκφράσουν. Εάν έχετε λάβει επαίνους από συναδέλφους, διευθυντές ή άλλους προϊστάμενους, φέρτε αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τα reviews απόδοσης στη συνομιλία της διαπραγμάτευσης. Προσθέτοντας εξωτερικές, αντικειμενικές απόψεις, θα σας βάλει σε ακόμα καλύτερη θέση.

3# «Ήλπιζα ότι…»

Τι να πεις αντί για αυτό: «Με βάση το πως εκτιμάται η εμπειρία μου στην αγορά και σε αυτόν τον Οργανισμό, θα περίμενα…»

Η χρήση λέξεων όπως «ελπίδα», ακούγεται σαν να μην περιμένετε να λάβετε το μισθό που ζητάτε. Εάν έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα, ξέρετε ότι ο αριθμός σας είναι λογικός, γι’ αυτό συμπεριφέρεστε έτσι. Χρησιμοποιήστε την έρευνα που έχετε κάνει και την αξία που έχετε προσφέρει για να πλαισιώσετε το αίτημά σας. Όταν θέτεις την προσδοκία σου ως αντικειμενικό γεγονός, θα φανεί πιο λογική και πιο δύσκολο να απορριφθεί.

4# «Θα πρέπει να πάω στον ανταγωνισμό…»

Τι να πεις αντί για αυτό: «Έχω λάβει άλλες προσφορές, αλλά με ενδιαφέρει περισσότερο να κάνω αυτή τη θέση ‘βιώσιμη’»

Το να απειλείς να παραιτηθείς είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Το αφεντικό σας μπορεί να σας ζητήσει να μαζέψετε τα πράγματά σας και να φύγετε. Οι εξωτερικές προσφορές εργασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός διαπραγμάτευσης, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται προσεκτικά. Αντίθετα, αναφέρετε ότι λαμβάνετε κρούσεις από τον ανταγωνισμό, αλλά σας ενδιαφέρει περισσότερο να κάνετε την τρέχουσα θέση σας να λειτουργήσει. Αυτός είναι ένας πιο αποτελεσματικός και συνεργατικός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τον μοχλό σας. Κρατά την κατάσταση θετική ενώ προσθέτει το points ότι θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί για να σας κρατήσουν.

5# «Όπως και να ‘χει, ευχαριστώ»

Τι να πεις αντί για αυτό: «Πότε μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση ξανά;»

Δεν θα επιλυθεί γρήγορα κάθε διαπραγμάτευση. Περιστασιακά, πιθανόν θα λάβετε «όχι». Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της διαπραγμάτευσης – είναι μόνο η αρχή. Εάν ενδιαφέρεστε να μείνετε στην εταιρεία, μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να αποκτήσετε αυτό που θέλετε. Το κλειδί είναι να κάνετε ερωτήσεις: Αν λένε “Όχι τώρα”, ρωτήστε “Πότε;”. Εάν σας πουν “Χρειάζεστε περισσότερη εμπειρία”, ρωτήστε “Πώς ακριβώς πρέπει να είναι αυτή η εμπειρία;”. Συμφωνήστε σε συγκεκριμένα ορόσημα, ώστε να μην μαντεύετε πότε θα ξαναρχίσετε τη συζήτηση. Εάν το αφεντικό σας αποφεύγει τις απαντήσεις, ίσως να πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε μια νέα δουλειά κάπου αλλού όπου θα σας εκτιμήσουν περισσότερο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι άλλοι τρελαίνονται όταν σε βλέπουν να πετυχαίνεις

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 9 =