αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε φράσεις που θα σου πει ένα τοξικό άτομο για να σου ρίξει την ψυχολογία χωρίς να το καταλάβεις

Πέντε φράσεις που θα σου πει ένα τοξικό άτομο για να σου ρίξει την ψυχολογία χωρίς να το καταλάβεις

Καθώς προχωράτε στη ζωή, μπορεί να συναντήσετε άτομα που χρησιμοποιούν συγκεκριμένες φράσεις, σκόπιμα ή όχι, που μπορεί να υπονομεύσουν την αυτοπεποίθησή σας. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά αναφέρονται ως «τοξικοί». Το να το βιώνετε αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο για την αυτοεκτίμησή σας.

Εδώ είναι 5 κοινές φράσεις που χρησιμοποιούν συχνά οι τοξικοί άνθρωποι για να εξαφανίσουν… την αυτοπεποίθησή σας. Αυτές οι φράσεις είναι συχνά «αθόρυβες», μεταμφιεσμένες έξυπνα ως ανησυχίες ή συμβουλές, αλλά μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε υποτιμημένοι ή ανεπαρκείς.

1) «Είσαι πολύ ευαίσθητος/η»

Μία από τις πιο κοινές φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί άνθρωποι για να υπονομεύσουν την αυτοπεποίθησή σας είναι όταν σας λένε ότι είστε πολύ ευαίσθητοι. Αυτή η φράση έχει σχεδιαστεί για να σας κάνει να αμφισβητήσετε τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σας, ακυρώνοντας ουσιαστικά τα συναισθήματά σας.

Τα τοξικά άτομα χρησιμοποιούν αυτή τη φράση για να μεταθέσουν την ευθύνη σε εσάς, κάνοντάς το να φαίνεται ότι αντιδράτε υπερβολικά ή είστε υπερβολικά συναισθηματικοί. Το κάνουν αυτό για να αποφύγουν την ευθύνη για τις πράξεις ή τα λόγια τους που μπορεί να σας έχουν πληγώσει ή να σας προσβάλλουν.

2) «Σκέφτεσαι υπερβολικά τα πάντα»

Μια άλλη φράση που χρησιμοποιείται συχνά από καταστροφικά άτομα για να υπονομεύσουν την αυτοπεποίθησή σας είναι οταν σας λένε ότι σκέφτεστε υπερβολικά τα πράγματα. Αυτό το σχόλιο γίνεται συνήθως για να σας κάνει να αναλύσετε ξανά τις σκέψεις και τις αποφάσεις σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αμφιβολία για τον εαυτό σας και ανασφάλεια.

Οι τοξικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη φράση ως τακτική χειραγώγησης για να σας κάνουν να αμφισβητήσετε την κρίση σας. Κάνοντάς σας να νιώθετε ότι οι σκέψεις σας είναι παράλογες ή περιττές, μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο και να διατηρήσουν το πάνω χέρι.

3) «Δεν είσαι αρκετά καλός/η»

Αυτή είναι μια από τις πιο καταστροφικές φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί άνθρωποι για να υπονομεύσουν την αυτοπεποίθησή σας. Όταν σας λένε ότι δεν είστε αρκετά καλοί μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή σας, κάνοντάς σας να αμφισβητήσετε την αξία και τις ικανότητές σας.

Αυτή η φράση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά πλαίσια, ίσως συγκρίνοντάς σας με άλλους ή υποτιμώντας τα επιτεύγματά σας. Ο στόχος είναι να σας κάνει να νιώσετε κατώτεροι και ότι δεν σας αξίζει κάτι.

4) «Πάντα τα μπερδεύεις»

Οι καταστροφικοί χαρακτήρες χρησιμοποιούν συχνά αυτή τη φράση για να σας κάνουν να νιώσετε ανεπαρκείς και ανίκανοι. Αναδεικνύοντας τα λάθη και τις αποτυχίες σας, στοχεύουν να διαβρώσουν την αυτοπεποίθησή σας και να σας κάνουν να νιώσετε ανίκανοι.

Τέτοια άτομα χρησιμοποιούν αυτή τη φράση για να δημιουργήσουν μια δυναμική εξουσίας όπου φαίνονται ανώτεροι- και εσύ είσαι αυτός που συνεχώς τα μπερδεύεις. Αυτή η τακτική όχι μόνο υπονομεύει την αυτοπεποίθησή σας αλλά δημιουργεί και μια αίσθηση εξάρτησης από αυτούς.

5) «Απλά ζηλεύεις»

Αυτή η φράση χρησιμοποιείται συνήθως για να υπονομεύσει την αυτοπεποίθησή σας όταν εκφράζετε δυσαρέσκεια ή διαφωνία με τις πράξεις τους. Κατηγορώντας σας ότι ζηλεύετε, στοχεύουν να απορρίψουν τις ανησυχίες σας και να αποσπάσουν την προσοχή από τη δική τους συμπεριφορά.

Αυτή η φράση χρησιμοποιείται για να μετατοπίσει την ευθύνη σε εσάς και να αποφύγουν την ανάληψη ευθύνης για τις πράξεις τους. Είναι μια κίνηση που σε κάνει να αμφισβητείς τα συναισθήματα και τα κίνητρά σου.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η έκφραση διαφωνίας ή δυσαρέσκειας δεν σας κάνει να ζηλεύετε. Είναι ένα υγιές μέρος της επικοινωνίας και της διατήρησης των ορίων.

Αν κάποιος σας κατηγορήσει ότι ζηλεύετε, μια προτεινόμενη απάντηση θα μπορούσε να είναι: «Δεν πρόκειται για ζήλια. Εκφράζω τις ανησυχίες μου γιατί νοιάζομαι για τη σχέση/ συνεργασία μας». Αυτή η απάντηση επιβεβαιώνει τα συναισθήματά σας και ανακατευθύνει τη συζήτηση πίσω στο θέμα που υπάρχει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − thirteen =