Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα για τους νάρκισσους. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να χειραγωγούν τους άλλους. Είναι δύσκολο να είσαι κοντά σε ένα τέτοιο άτομο. Και αν δεν προσέξεις, μπορείς εύκολα να… μπλεχτείς στα δίχτυα του.
Πέρα όμως από τα προφανή χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές τέτοιων ατόμων, υπαρχουν και άλλα λιγότερο προφανή σημάδια.
Μπορεί να χρησιμοποιήσουν ορισμένες φράσεις για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Ή μπορεί πάντα να καταφέρνουν να στρέφουν πάντα την συζήτηση προς όφελος τους ή να αγνοούν συνεχώς τα συναισθήματα των άλλων.
Αν θέλετε να μάθετε αν έχετε πραγματικά έναν ναρκισσιστή στη ζωή σας, προσέξτε αυτές τις 5 φράσεις που χρησιμοποιούν συχνά. Είναι… ύποπτες.
1) «Δεν χρειάζομαι τη βοήθεια κανενός»
Όποιος έχει αλληλεπιδράσει με έναν ναρκισσιστή μπορεί να έχει ακούσει αυτή τη φράση, ή κάτι παρόμοιο, πολλές φορές. Οι ναρκισσιστές συχνά επιβεβαιώνουν την ανεξαρτησία και την αυτοδυναμία τους, ως τρόπο διατήρησης της αντιληπτής τους ανωτερότητας.
Για παράδειγμα, εάν προσφέρετε βοήθεια σε έναν ναρκισσιστή με μια εργασία με την οποία παλεύει, μπορεί να απαντήσει με: «Δεν χρειάζομαι τη βοήθεια κανενός».
Αυτή η φράση δεν είναι απλώς μια δήλωση της αυτάρκειάς τους, είναι επίσης μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για να διεκδικήσουν τον έλεγχο και την κυριαρχία.
Η φράση χρησιμοποιείται ως όπλο, σχεδιασμένο για να σας κάνει να αισθάνεστε περιττοί ή ασήμαντοι στη ζωή τους.
2) «Είσαι πολύ ευαίσθητος/η»
Αυτή είναι μια φράση που χρησιμοποιούν πολλοί ναρκισσιστές για να υπονομεύσουν τα συναισθήματα ή τις ανησυχίες των άλλων. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με τη συμπεριφορά ή τις ενέργειές τους, μπορεί να εκτρέψουν το ζήτημα λέγοντας: «Είσαι πολύ ευαίσθητος/η».
Αντί να αναγνωρίσουν τη δική τους συμπεριφορά, μετατοπίζουν την εστίαση στην αντίδραση του άλλου ατόμου.
Αυτό μπορεί να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας και μπορεί ακόμη και να σας κάνει να αναρωτιέστε εάν η απάντησή σας ήταν πράγματι υπερβολική αντίδραση.
Ωστόσο, αυτή η φράση είναι μια στρατηγική κίνηση του ναρκισσιστή για να αποφύγει την ευθύνη και να διατηρήσει την αντιληπτή υπεροχή του. Χρησιμεύει ως ασπίδα για να προστατεύσει το ‘εγώ’ τους και να απομακρύνει την προσοχή από τις δικές τους πράξεις.
3) «Απλά ζηλεύεις»
Φανταστείτε αυτό: Έχετε αναφέρει σε έναν φίλο ότι μονοπωλεί τις συζητήσεις τον τελευταίο καιρό, χωρίς να αφήνει πολύ χώρο στους άλλους να μιλήσουν. Αντί να το παραδεχτεί, απαντά με: «Απλώς ζηλεύεις».
Αυτή η φράση είναι αγαπημένη μεταξύ των ναρκισσιστών, όταν αισθάνονται ότι απειλούνται ή τους επικρίνουν.
Τους επιτρέπει να αλλάξουν την εστίαση και να επικεντρωθούν ξανά σε εσάς, υπονοώντας ότι τα συναισθήματα ή οι παρατηρήσεις σας είναι απλώς αποτέλεσμα φθόνου.
4) «Είμαι απλώς ειλικρινής»
Η φράση «είμαι απλώς ειλικρινής» χρησιμοποιείται συχνά από τους ναρκισσιστές ως ασπίδα… για να δικαιολογήσουν αγενή ή προσβλητικά σχόλια.
Μπορεί να πουν κάτι σκληρό ή επικριτικό, και στη συνέχεια να το συνοδεύσουν με: «Είμαι απλώς ειλικρινής». Σαν η ειλικρίνεια να δικαιολογεί το κακό που έχουν προκαλέσει.
Η ειλικρίνεια είναι ζωτικής σημασίας σε κάθε σχέση, αλλά και η ευγένεια και ο σεβασμός επίσης. Αν κάποιος χρησιμοποιεί την «ειλικρίνειά» του για να σας υποτιμήσει ή να σας πληγώσει, αυτό δεν είναι θέμα αλήθειας – έχει να κάνει με τον έλεγχο.
5) «Όλοι συμφωνούν μαζί μου»
Αυτή η φράση είναι ένα κλασικό παράδειγμα του πώς οι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν την κοινωνική πίεση για να πετύχουν την κυριαρχία τους. Με τον ισχυρισμό ότι όλοι οι άλλοι συμμερίζονται τη γνώμη τους, προσπαθούν να σας απομονώσουν και να σας κάνουν να αμφισβητήσετε τη δική σας κρίση.
Σε ομαδικά περιβάλλοντα, αυτή η τακτική μπορεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς ο ναρκισσιστής χειρίζεται τη δυναμική αυτή για να διατηρήσει την εξουσία και την επιρροή στους άλλους. Τελικά, υπονομεύει τον άλλο- και ευνοεί ένα περιβάλλον όπου καταστέλλονται οι διαφωνούμενες φωνές.
Μείνετε σε δεδομένα και την λογική όταν παρουσιάζετε τη δική σας άποψη και να αποφύγετε τις συναισθηματικές διαφωνίες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να μετατοπιστεί η εστίαση από την κοινωνική πίεση στην αντικειμενική ανάλυση.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ