αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τύποι ανθρώπων που δεν αξίζουν νέα ευκαιρία

Πέντε τύποι ανθρώπων που δεν αξίζουν νέα ευκαιρία

Όλοι έχουμε στη ζωή μας αυτούς τους ανθρώπους – αυτούς που φαίνεται να μας απογοητεύουν πάντα, όσες ευκαιρίες κι αν τους ξαναδώσουμε.

Υπάρχουν ορισμένοι τύποι ανθρώπων που, σύμφωνα με την ψυχολογία, απλώς δεν αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Δεν λέμε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας τόσο εύκολα. Αλλά υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που είναι ‘κόκκινες σημαίες’, προειδοποιητικές πινακίδες που φωνάζουν: «Συνεχίστε με προσοχή!»

Τώρα θα δούμε 5 τύπους ανθρώπων που, δυστυχώς, μπορεί να μην αξίζουν τον χρόνο ή τη συναισθηματική σας επένδυση.

Ας αρχίσουμε.

1) Κατά συρροή… προδότες

Όλοι έχουμε ακούσει το ρητό: «Αν κάποιος σε εξαπατήσει μια φορά, είναι δική του ντροπή. Αν το κάνει δεύτερη φορά, η νροπή είναι δική σου». Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με κατά συρροή προδότες.

Στον τομέα της ψυχολογίας, υπάρχει μια άποψη που λέει ότι η προηγούμενη συμπεριφορά είναι ένας καλός προγνωστικός παράγοντας της μελλοντικής συμπεριφοράς κάποιου. Εάν κάποιος σας έχει απογοητεύσει επανειλημμένα ή έχει προδώσει την εμπιστοσύνη σας, είναι σαφές σημάδι ότι μπορεί να μην αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.

2) Συναισθηματικοί χειριστές

Αυτά τα άτομα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Είναι καλοί στα παιχνίδια ενοχής ενοχής και παίζουν το χαρτί του θύματος. Σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι λάθος ακόμα κι όταν δεν είσαι.

Εάν κάποιος χειραγωγεί συνεχώς τα συναισθήματά σας για να ωφελήσει τον εαυτό του, μάλλον είναι ένα άτομο από το οποίο πρέπει να μείνεις μακριά.

Το να δίνετε σε αυτούς τους ανθρώπους δεύτερες ευκαιρίες συχνά οδηγεί σε περισσότερο πόνο. Κανείς δεν αξίζει να είναι μια συναισθηματική μαριονέτα στα χέρια κάποιου άλλου.

3) Οι αιώνιοι ψεύτες

Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης σε κάθε είδους σχέση, είτε είναι ρομαντική, φιλική ή επαγγελματική. Και όταν αυτή η εμπιστοσύνη σπάσει, είναι απίστευτα δύσκολο να ξαναχτιστεί.

Οι αιώνιοι ψεύτες έχουν τον τρόπο να διαβρώνουν αυτή την εμπιστοσύνη με αυτά που λένε. Θα δεις τον εαυτό σου να αμφισβητεί όλα όσα λένε αλλά και να κάνεις δεύτερες σκέψεις για τη δική σου κρίση. Είναι μια ανθυγιεινή κατάσταση.

Ενώ όλοι κάνουν λάθη και λένε κάποιο λευκό ψέμα, το χρόνιο ψέμα είναι εντελώς διαφορετικό θέμα. Είναι ένα σημάδι ριζικών θεμάτων που χρειάζονται αντιμετώπιση.

Εάν έχετε να κάνετε με έναν αιώνιο ψεύτη, σκεφτείτε δύο φορές πριν του δώσετε άλλη μια ευκαιρία. Αξίζετε σχέσεις που βασίζονται στην ειλικρίνεια και τον σεβασμό.

4) Οι ναρκισσιστές

Οι ναρκισσιστές είναι μάστερ στην τέχνη της χειραγώγησης-συχνά σας κάνουν να νιώθετε ξεχωριστοί και αγαπημένοι τους. Για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Αυτά τα άτομα έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτο ττους και μια βαθιά ανάγκη για υπερβολική προσοχή και θαυμασμό. Τείνουν να αγνοούν ή να μειώνουν τα συναισθήματα των άλλων και στερούνται ενσυναίσθησης.

Το να είσαι κοντά σε έναν ναρκισσιστή μπορεί να είναι απίστευτα επιζήμιο. Μπορούν να σας κάνουν να αμφισβητήσετε την αξία σας, τη λογική σας και την πραγματικότητά σας – ένα ψυχολογικό φαινόμενο γνωστό ως gaslighting.

5) Αυτοί που δεν ζητούν ποτέ συγγνώμη

Οι συγγνώμες είναι ισχυρές – δείχνουν τύψεις, αποδοχή των λαθών κάποιου και προθυμία για αλλαγή. Τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν ζητούν ποτέ συγγνώμη;

Αυτά τα άτομα σπάνια παραδέχονται τα λάθη τους ή αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους. Μπορεί να εκτρέψουν τις ευθύνες, να βρουν δικαιολογίες ή ακόμα και να σας κάνουν να νιώσετε ένοχοι.

Ένα από τα καλύτερα αποφθέγματα του Μπέντζαμιν Φράνκλιν: «Μην καταστρέφεις ποτέ μια συγγνώμη με μια δικαιολογία». Αλλά με τους μη απολογητές, συχνά δεν υπάρχει συγγνώμη.

Δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σε έναν τέτοιοάνθρωπο μπορεί να είναι σαν να του δίνεις την άδεια να σε πληγώσει ξανά χωρίς καμία συνέπεια. Αυτό δεν είναι δίκαιο για εσάς και δεν τους ενθαρρύνει να αναπτυχθούν ή να αλλάξουν.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + 5 =