αρχικηVIRALΠέντε τρόποι χειραγώγησης των μαζών

Πέντε τρόποι χειραγώγησης των μαζών

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα για την χειραγώγηση. Πολλοί άνθρωποι βγάζουν μια τέτοια συμπεριφορά, με στόχο να πάρουν αυτό που θέλουν. Και πολλοί από εμάς έχουμε τέτοια άτομα στον επαγγελματικό ή τον φιλικό κύκλο μας.

Όμως η χειραγώγηση δεν γίνεται μόνο από έναν προς έναν. Μπορεί να στοχεύει και στις μάζες. Να έχει ως στόχο, δηλαδή, να κατευθύνει πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα.

Παρακάτω θα δεις 5 τρόπους χειραγώγησης των μαζών. Φυσικά υπάρχουν και άλλες τεχνικές, αλλά εδώ είναι μερικές που ίσως θα συναντήσεις πιο συχνά.

1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Το θεμελιώδες στοιχείο τού κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης τής προσοχής που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες αλλαγές από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ, μέσω της τεχνικής τού κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών.

2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ

Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο, με σκοπό αυτός ο ίδιος να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί. Για παράδειγμα: Αφήνεται να ξεδιπλωθεί και να ενταθεί η αστική βία ή οργανώνονται αιματηρές επιθέσεις που αποσκοπούν στο να απαιτήσει ο κόσμος νόμους ασφαλείας και πολιτικές εις βάρος της ελευθερίας. Ή ακόμα: Δημιουργούν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

3. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Για να γίνουν αποδεκτά τα διάφορα σκληρά μέτρα, αρκεί η σταδιακή εφαρμογή τους, λίγο-λίγο, επί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αφού αν οι αλλαγές γίνουν από τη μία ημέρα στην άλλη, πιθανότατα θα υπάρξουν αντιδράσεις.

4. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ, ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

Η χρήση του συναισθήματος είναι μια κλασική τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί βραχυκύκλωμα στη λογική ανάλυση και στην κριτική σκέψη των ατόμων. Από την άλλη, η χρήση των συναισθημάτων ανοίγει την πόρτα για την πρόσβαση στο ασυνείδητο και μπορεί να γίνει η μετάδοση εκεί ιδεών, επιθυμιών, φόβων, καταναγκασμών ή προτροπή για ορισμένες συμπεριφορές.

5. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟ-ΕΝΟΧΗΣ

Αν κάνεις τα άτομα να πιστέψουν ότι αυτά και μόνον αυτά είναι ένοχα για την κακοτυχία τους, εξαιτίας της ανεπάρκειας, της νοημοσύνης τους, των ικανοτήτων ή των προσπαθειών τους, τότε τα άτομα αντί να εξεγείρονται για όσα συμβαίνουν, θα υποτιμούν τους εαυτούς τους και θα νιώθουν ενοχές. Κάτι που δημιουργεί μια γενικευμένη κατάσταση κατάθλιψης, της οποίας απόρροια είναι η αναστολή τής δράσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νο1 τακτική χειραγώγησης των νάρκισσων είναι το Gaslighting (και πως να το αντιμετωπίσεις)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + 7 =