αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρόποι για να πεις «όχι» σε κάποιον όταν σου ζητάει χρήματα

Πέντε τρόποι για να πεις «όχι» σε κάποιον όταν σου ζητάει χρήματα

Είναι πιθανό αρκετές φορές στη ζωή σου, να έρθει κάποιος και να σου ζητήσει χρήματα. Είτε για κάποιο επαγγελματικό/ business πλάνο, είτε για κάποια έκτακτη ανάγκη που προέκυψε.

Δεν είναι κακό να βοηθήσεις, αν μπορείς. Από την άλλη μεριά όμως, δεν μπορείς να είσαι μόνιμα μία… ανοιχτή τράπεζα.

Μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε «όχι» όταν κάποιος που αγαπάμε μας ζητά να δανειστεί χρήματα ή χρειάζεται οικονομική υποστήριξη με οποιοδήποτε τρόπο. Και μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεως όταν απροειδοποίητα ένας φίλος, συνεργάτης ή μέλος της οικογένειας μας ζητήσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Τι μπορείς να κάνεις; Εδώ είναι 5 τρόποι για να πεις «όχι» σε κάποιον όταν σου ζητάει χρήματα.

Πες «όχι» ευγενικά

Όταν κάποιος ζητά χρήματα, μπορεί να νιώθουμε ενοχές και ίσως και ντροπή όταν δεν λέμε αμέσως «ναι» – ακόμα κι αν το να του δώσουμε χρήματα θα μας έθετε σε οικονομική δυσπραγία. Το να λέτε «όχι» σε κάποιον που αγαπάτε είναι δύσκολο να το κάνετε, αλλά κάποιες φορές είναι απαραίτητο. Πες «όχι» ευγενικά, και εξήγησε τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζεις και εσύ αυτή την περίοδο.

Άκου την ιστορία του αλλου

Όταν κάποιος σας ζητά χρήματα, ξεκινήστε ακούγοντας τον με ενσυναίσθηση. Οι άνθρωποι συχνά χρειάζονται να τους ακούσει κάποιος, τόσο όσο χρειάζονται πραγματική υλική υποστήριξη. Δίνοντας στον φίλο ή στο μέλος της οικογένειάς σας την δυνατότητα να μιλήσει για την κατάστασή του ή προσφέροντας πιθανές λύσεις στα προβλήματά του, μπορεί να τον βοηθήσετε περισσότερο από ό,τι αν απλώς του δίνατε χρήματα.

Μίλα ξεκάθαρα

Μπορεί να σου είναι δύσκολο να πεις «όχι» ξεκάθαρα, αλλά συχνά αυτό είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις. Μην πας το πρόβλημα πιο πίσω, λέγοντας «ίσως» ή «επιτρέψτε μου να το σκεφτώ». Αυτό αφήνει την πόρτα ανοιχτή για να σε ξανά ρωτήσουν και σπρώχνει το πρόβλημα πιο πίσω, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει δυσαρέσκεια και στις δύο πλευρές. Το να λέτε «όχι» με ευγενική ευθύτητα είναι καλύτερο.

Πρότεινε να βοηθήσεις με άλλον τρόπο

Όταν δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε κάποιον με οικονομική βοήθεια, μπορούμε να παρέχουμε βοήθεια με άλλους τρόπους. Το να ακούμε κάποιον να μιλά για τα προβλήματά του και να τον βοηθήσουμε να αναπτύξει ένα σχέδιο, να κάνουμε έρευνα, να τον βοηθήσουμε να βρει διαθέσιμους πόρους, αλλά και η συναισθηματική υποστήριξη, είναι πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους φίλους και την οικογένειά μας σε δύσκολες στιγμές. Η προσωπική εργασία που μπορούμε ίσως να προσφέρουμε, είναι επίσης σημαντική.

Μείνε εντός του μπάτζετ σου

Μπορεί να πεις «όχι» στο χρηματικό ποσό που θα σου ζητήσει κάποιος, αλλά να αντιπροτείνεις ένα άλλο ποσό, το οποίο μπορείς να προσφέρεις. Για να κάνεις κάτι τέτοιο βέβαια είναι χρήσιμο να έχεις φροντίσει από πριν, έτσι ώστε να έχεις «λεφτά στην άκρη». Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσα χρήματα μπορείτε να δώσετε με σε κάποιον, χωρίς να βάλετε τον εαυτό σας σε οικονομικούς μπελάδες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σου κάνει τον καλό αλλά είναι… ψεύτικος

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 13 =