αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠέντε τρόποι για να καταλάβεις αν μια φωτογραφία είναι αληθινή ή «πειραγμένη»

Πέντε τρόποι για να καταλάβεις αν μια φωτογραφία είναι αληθινή ή «πειραγμένη»

Στην εποχή των social media, όλοι θέλουν να παρουσιάσουν… το τέλειο αποτέλεσμα προς τα έξω. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που επεξεργάζονται τις φωτογραφίες τους πριν της δημοσιεύσουν. Με στόχο φυσικά να βελτιώσουν -έστω και τεχνητά- την εικόνα τους. ‘Η να παρουσιάσουν κάποιο εντυπωσιακό επίτευγμα.

Πως όμως μπορείς να καταλάβεις αν μια φωτογραφία είναι αληθινή ή «πειραγμένη». Εδώ είναι 5 points που δείχνουν ότι έχει γίνει επεξεργασία.

Να ξέρεις που να επικεντρώνεις την προσοχή σου

Απλά κοιτάζοντας προσεκτικά μια δυνητικά επεξεργασμένη  φωτογραφία είναι ίσως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να καταλάβεις ότι είναι ψεύτικη. Ορισμένα οπτικά χαρακτηριστικά είναι δύσκολο να αναπαραχθούν με επιτυχία και μαρτυρούν ξεκάθαρα την αλλοίωση της φωτογραφίας. Π.χ στο παράδειγμα που ακολουθεί είναι ξεκάθαρο ότι η πόρτα στο παρασκήνιο  είναι εξωπραγματικά στραβή εξαιτίας της επεξεργασίας που έχει γίνει στο μυ του χεριού του εικονιζόμενου.

3659

Δώσε προσοχή στην ανάλυση

Η τροποποίηση μιας φωτογραφίας προκαλεί συχνά ψηφιακή παραμόρφωση. Εάν η παραμόρφωση αυτή έχει τη μορφή pixelation ή απλώς ατελούς χρωματισμού, μπορεί να είναι ένας καλός δείκτης της εγκυρότητας της φωτογραφίας. Σημεία στρέβλωσης είναι ένα ενδεικτικό σημάδι οτι έχει αλλάξει η εικόνα, ειδικά αν η φωτογραφία είναι κατά τα άλλα καθαρή.

images (1)

Προσοχή στην  αλληλεπίδραση του φωτισμού

Ένας άλλος τρόπος για να εντοπίσετε αν μια φωτογραφία έχει επεξεργαστεί είναι να εξετάσετε τον τρόπο αλληλεπίδρασης του φωτός με τα αντικείμενα της φωτογραφίας. Πολλές φορές οι σκιές και τα σκιερά στοιχεία φαίνεται να παραβιάζουν τους νόμους της φυσικής, ειδικά όταν ένα θέμα έχει αφαιρεθεί ή προστεθεί σε μια φωτογραφία. Ένα αντικείμενο που δεν ρίχνει σκιά είναι ένα συνηθισμένο λάθος.

Εξετάσε τα δεδομένα

Ένας γρήγορος  τρόπος για να ανακαλύψετε εάν μια φωτογραφία έχει επεξεργαστεί ή όχι είναι να χρησιμοποιήσετε μια ιστοσελίδα ανάλυσης φωτογραφιών. Ορισμένες από αυτές τις υπηρεσίες εντοπίζουν ακόμη και σε ποιο σημείο της φωτογραφίας έχει πραγματοποιηθεί η επεξεργασία. Τέτοια εργαλεία περιλαμβάνουν ιστότοπους, όπως το FotoForensics, το οποίο είναι μια δωρεάν και απλή υπηρεσία επαλήθευσης φωτογραφιών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 3 =