18/01/25

Πέντε τρόποι για να γίνεις πιο κοινωνικός όταν είσαι σε συναθροίσεις, χωρίς να κάνεις μεγάλη προσπάθεια

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άβολα ή ανήσυχα όταν είναι σε κοινωνικές συναθροίσεις, αλλά δεν ξέρουν πώς ή πού να αρχίσουν να καλλιεργούν ισχυρότερες κοινωνικές δεξιότητες. Εξετάστε το ενδεχόμενο να εφαρμόσετε τις 5 συμβουλές που θα δείτε σε αυτό το άρθρο και σύντομα θα αισθανθείτε πιο άνετα στην αλληλεπίδραση με τους άλλους.

1. Εξασκηθείτε στην εύρεση κοινών σημείων με τους άλλους.

Μπορείτε να συνδεθείτε με οποιονδήποτε, για οποιοδήποτε θέμα ακόμα κι αν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτό. Απλώς δείτε το θέμα ως το κέντρο ενός τροχού και, στη συνέχεια, κάντε τους ερωτήσεις σχετικες γύρω από αυτό.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος σας λέει τα πάντα για το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών του, μπορείτε να τον ρωτήσετε πότε ελπίζει να αποσυρθεί από την πρωινή δουλειά του και ποια είναι τα σχέδιά του (καθώς είναι πιθανό να επενδύουν με στόχο να έχουν μια άνετη ή πρόωρη συνταξιοδότηση). Τώρα έχετε κάποιο κοινό έδαφος για να μιλήσετε—αν υποθέσουμε ότι σκοπεύετε να αποσυρθείτε και εσείς καποια στιγμή.

Αυτό λειτουργεί σε κάθε περίπτωση και κάνει τους άλλους να νιώθουν ότι εκτιμάτε τις γνώσεις τους, ακόμη κι αν δεν έχετε πολλά κοινά ενδιαφέροντα.


2. Προσδιορίστε τα κομμάτια που αισθάνεστε αδύναμοι και στη συνέχεια ενισχύστε τα.

Είστε μπερδεμένοι για τους τρόπους στο τραπέζι σας; Παρακολουθήστε βίντεο στο YouTube σχετικά με την εθιμοτυπία και ακολουθήστε τα μέχρι να αισθανθείτε πιο άνετα με κάθε σκεύος που μπορείτε να φανταστείτε. Διαπιστώνεις ότι «φλυαρείς» όταν είσαι νευρικός; Στη συνέχεια, εξασκηθείτε να κάνετε τακτικές παύσεις και να μιλάτε αργά και καθαρά, ώστε να μπορείτε να το κάνετε ακόμα και όταν αισθάνεστε άγχος. Όσο περισσότερο κάνετε κάτι, τόσο πιο συνηθισμένο γίνεται για εσάς.

3. Καταβάλετε ειλικρινή προσπάθεια για να παρατηρείτε και να ακούτε τους άλλους.

Η σιωπή είναι σημαντική. Περάστε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στη σιωπή, παρατηρώντας και ακούγοντας τους ανθρώπους γύρω σας. Προφανώς, διατηρήστε την ευγένεια στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, αλλά μην βιάζεστε να ανοίξετε το στόμα σας.  Ακούστε. Αυτό σας δίνει ενδείξεις όχι μόνο για το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, αλλά και για τις προτιμήσεις και τους τρόπους τους στο εκάστοτε πλαίσιο.

4. Εξασκηθείτε στο πώς θέλετε να απεικονίσετε τον εαυτό σας μπροστά σε έναν καθρέφτη ή με έναν έμπιστο φίλο.

Εάν αισθάνεστε άβολα για το πώς φαίνεστε όταν μιλάτε, κάθεστε, τρώτε και ούτω καθεξής, τότε εξασκηθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη ή με έναν στενό φίλο. Παρατηρώντας πώς κινείστε, πως παρουσιάζετε τον εαυτό σας ή πώς μοιάζουν οι εκφράσεις του προσώπου σας, μπορείτε να τις προσαρμόσετε για να αισθάνεστε πιο σίγουροι.

5. Ρωτήστε τους άλλους τι τους ενδιαφέρει πριν ξεκινήσετε τα δικά σας ενδιαφέροντα.

Είναι πάντα καλή ιδέα να προσελκύετε τους άλλους ρωτώντας σχετικά με το τι ασχολούνται αντί να κραυγάζετε… μια εκτενή λίστα με τα δικά σας ενδιαφέροντα. Εάν σκοπεύετε να κοινωνικοποιηθείτε με μεγαλύτερη δεξιότητα, ενημερώστε τους ανθρώπους ότι σας ενδιαφέρουν οι απόψεις και οι ιδέες τους, επιτρέποντάς τους να ανοιχτούν σε εσάς με τους δικούς τους όρους.

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 2 =