αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρόποι για να αντιμετωπίσεις κάποιον που σε ζηλεύει

Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσεις κάποιον που σε ζηλεύει

Σε προηγούμενο άρθρο μας, γράφαμε για τα 6 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σε ζηλεύει (ακόμα κι αν δεν στο λέει).

Εάν τα πάτε καλά στη ζωή σας, είστε επιτυχημένοι, πλούσιοι ή διάσημοι ή έχετε κάτι που θέλει κάποιος άλλος, μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με την ζήλια. Η ζήλια δεν είναι ευχάριστο συναίσθημα. Δυστυχώς όμως είναι ένα συναίσθημα που όλοι βιώνουμε.

Εδώ έρχεται το ερώτημα: Τι μπορείς να κάνεις αν διαπιστώσεις ότι κάποιο άτομο όντως σε ζηλεύει; Εδώ είναι 5 τρόποι για να το αντιμετωπίσεις.

1) Ερεύνησε τη βασική αιτία της ζήλιας

Όταν το άτομο ανοίξει τα χαρτιά του, μην είστε αμυντικοί μπροστά στις σκέψεις του. Εάν το άτομο αναφέρει πόσο καλά τα πας στη ζωή σου και δηλώσει ότι νιώθει αγανάκτηση και πικρία γι’ αυτό, υπενθυμίστε του τις αποτυχίες σας, που μπορεί να μην τις γνωρίζει. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι όσο το δυνατόν περισσότερο όταν αντιμετωπίζετε ένα ευαίσθητο θέμα όπως αυτό. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διατηρήσετε τη φωνή σας χαμηλή, ώστε το άλλο άτομο να μην αισθανθεί επίθεση.

2) Τώρα μπορείς να συμπάσχεις μαζί του

Τώρα που ξέρετε τι πυροδοτεί τη ζήλια του άλλου ατόμου, θα ήταν πιο εύκολο για εσάς να συμπάσχετε. Το να δείξεις ανωτερότητα μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά με την εξάσκηση, θα βγαίνει πιο φυσικά. Επίσης, σκεφτείτε αν μπορείτε να δώσετε κάποιο όφελος στον άλλο ή οποιαδήποτε βοήθεια. Μπορεί να πρόκειται για ένα άτομο που παλεύει συναισθηματικά με τις ανασφάλειες του. Ίσως π.χ. νιώθει ζήλια για την πρόοδο της καριέρας σου, επειδή έχει εργαστεί σκληρά για να κερδίσει τον σεβασμό του αφεντικού σας, αλλά δεν τα έχει καταφέρει.

3) Πες έναν καλό λόγο

Γνωρίζοντας ότι η ζήλια ενός ατόμου προκαλείται από την αμφιβολία για τον εαυτό του, τις ανασφάλειες και τα αισθήματα ανεπάρκειας, μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο ανοιχτόμυαλοι και να καταπολεμήσετε την επιθυμία να αντιδράσετε με θυμό. Για παράδειγμα, αν ζηλεύουν ιδιαίτερα το καλό σπίτι σας, θα μπορούσατε να τους πείτε ότι έχουν έναν μεγάλο κήπο, τον οποίο δεν έχετε στο δικό σας σπίτι. Επισημάνετε ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά δυνατά σημεία και δεξιότητες στη ζωή, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για αισθήματα ζήλιας. Δεν μπορείτε να τους επαινείτε συνεχώς, αλλά μπορείτε να τους βοηθήσετε να αποτινάξουν την αρνητική τους άποψη απέναντί σας εάν τους κάνετε μερικά θετικά σχόλια.

4) Εξήγησε πώς σε επηρέασαν οι πράξεις του

Εξηγήστε πώς σας έχουν επηρεάσει οι ενέργειές τους και γίνετε συγκεκριμένοι για αυτές. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Αισθάνθηκα μπερδεμένος όταν μου είπες ότι ήταν καθαρή τύχη που πήρα την προαγωγή, επειδή με κάνει να νιώθω ότι δεν είμαι ικανός ούτε αρκετά εργατικός, για να το αξίζω». Αποφύγετε να ρίχνετε την ευθύνη στο ζηλιάρη όταν συζητάτε.

5) Περιόρισε την επαφή

Οι πρώτες 4 συμβουλές επικεντρώνονται στο να βελτιώσετε τη φιλία ή τη σχέση σας με το άτομο που σας ζηλεύει. Αν παρατηρήσετε ότι εξακολουθούν να παρουσιάζουν την ίδια τοξική συμπεριφορά, τότε προσπαθήστε να κρατήσετε απόσταση. Μπορεί να έχουν ισχυρές, μη αναστρέψιμες εσωτερικές ανασφάλειες που τους κάνουν να ζηλεύουν ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα. Σε αυτή την περίπτωση, οτιδήποτε κάνετε μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματά τους. Εάν δεν υπάρχει τρόπος να τους ξεφορτωθείτε εντελώς από την ζωή σας, περιορίστε την αλληλεπίδρασή σας μαζί τους. Και όταν αλληλεπιδράτε, αφήστε στην άκρη τα προσωπικά ή τα επαγγελματικά θέματα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 5 =