Αν είχατε ποτέ την ατυχή εμπειρία να πείτε το λάθος πράγμα σε μια συνάντηση προσωπικού ή σε ένα πάρτι στο σπίτι ενός φίλου, ξέρετε πόσο εύκολο είναι να μπερδεύψετε τα λόγια σας και να δημιουργήσετε αρνητικές εντυπώσεις. Πρέπει να κινηθείς σωστά. Οι ειδικοί δίνουν μερικές συμβουλές σχετικά με το τι να πεις, ποιες ερωτήσεις να κάνεις και ποια βασικά λάθη πρέπει να αποφύγεις αν βρεθείς σε ένα δωμάτιο με άτομα που δεν είναι στενοί φίλοι σου.
1. Μην προσπαθείς να είσαι κουλ ή βαθύς
Κάθε μακροχρόνια σύνδεση, είτε είναι προσωπική είτε επαγγελματική, πιθανότατα ξεκίνησε με ένα καλό σχόλιο, έγραψε ο εκπαιδευτής ομιλίας John Bowe για το CNBC.
Αντί να εστιάσετε στο να πείτε κάτι «βαθύ» ή «κουλ», απλώς κάντε μια παρατήρηση για το περιβάλλον σας. Λέγοντας «Ξέρεις κανέναν εδώ; Νόμιζα ότι θα ήξερα περισσότερους ανθρώπους» ή «Τι γνώμη έχεις για τον χώρο;», είναι ένας τρόπος χωρίς ρίσκο για να ξεκινήσετε τη συζήτηση.
«Κανένα από αυτά τα ανοιχτά δεν είναι πιθανό να σας δώσει βραβείο, αλλά το να ανταλλάσσετε ευχάριστα πράγματα δεν σημαίνει ότι είστε ρηχοί ή ψεύτικοι», λέει. «Βάζεις τον εαυτό σου εκεί έξω. Αν τα λόγια σας δεν είναι πολύ original, και τι έγινε;».
2. Τροποποιήστε τις βαρετές ερωτήσεις
Ακριβώς επειδή η ερώτησή σας είναι χαμηλού ρίσκου δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι βαρετή. Υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να μετατρέψετε τις φαινομενικά ερωτήσεις-κονσέρβες σε πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, λέει ο Nicholas Epley, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
«Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να αναδιατυπώσεις ερωτήσεις με τρόπο ενδιαφέρον, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο μόλις αρχίσεις να το ψάχνεις», λέει.
Προτείνει τις ακόλουθες αλλαγές:
- Αντί για «Είσαι παντρεμένος;» δοκιμάστε, «Μίλησέ μου για την οικογένειά σου».
- Αντί για “Έχεις χόμπι;” ρωτήστε, “Αν μπορούσατε να μάθετε κάτι, τι θα ήταν αυτό;”
- Αντί για “Πού πήγες στο γυμνάσιο;” ρωτήστε, “Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν μαθητή γυμνασίου;”
- Αντί για «από πού είσαι;» ρωτήστε, “Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα στο μέρος που μεγάλωσες;”
3. Εστιάστε στο άλλο άτομο
Είναι εύκολο να παρασυρθείς στη σκέψη “Είμαι άβολος;” ή “Με συμπαθεί το άλλο άτομο;”. Αυτά τα εσωτερικά σχόλια μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή από την πραγματική ενασχόληση με το άλλο άτομο που λέει ο Bowe.
Είναι χρήσιμο να εστιάσεις στο άλλο άτομο. «Επικεντρωθείτε σε αυτό που λένε και προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί το λένε».
4. Χρησιμοποιήστε «απαντήσεις υποστήριξης»
Οι άνθρωποι που είναι καλοί στις νέες συνδέσεις χρησιμοποιούν «αποκρίσεις υποστήριξης», λέει ο Matt Abrahams, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ειδικός στην επικοινωνία.
Όταν κάποιος λέει μια ιστορία, ένα άτομο που είναι έμπειρο θα απαντήσει με τρόπο που δείχνει ότι θέλει να μάθει περισσότερα. Ας πούμε ότι ένας συνάδελφος μιλάει για τον ενοχλητικό συγκάτοικό του. Το αντίθετο από μια απάντηση υποστήριξης είναι μια “απόκριση αλλαγής”, η οποία είναι όταν κατευθύνετε τη συνομιλία πίσω στον εαυτό σας.
Μια απάντηση υποστήριξης θα ήταν να ρωτήσετε πώς γνώρισαν τον συγκάτοικό τους ή πόσο καιρό έχουν ζήσει μαζί. Μια αλλαγή εστίασης, θα ήταν να μιλήσετε για τη δική σας κακή εμπειρία συγκάτοικου.
5. Ταίριαξε με την ενέργεια του άλλου
Ένα άλλο χαρακτηριστικό ενός ατόμου με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι ότι είναι σε θέση να ‘διαβάζει’ την ατμόσφαιρα μιας συνομιλίας και να ταιριάζει με αυτήν την ενέργεια. Αυτό το εργαλείο, που ονομάζεται mirroring, μπορεί να είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης.
Δείτε τον τόνο και την έκφραση του προσώπου του άλλου. Αν π.χ. σας μιλάνε με ενθουσιασμό για την ημέρα τους, η απάντησή σας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτό το συναίσθημα.