αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρικ για να διαφωνείς με το αφεντικό σου χωρίς να προκαλείς τριγμούς

Πέντε τρικ για να διαφωνείς με το αφεντικό σου χωρίς να προκαλείς τριγμούς

Οι ισορροπίες είναι λεπτές: Πως γίνεται να διαφωνήσεις με έναν εργοδότη ή προϊστάμενο σου χωρίς να προκαλέσεις… τριγμούς; Μίας και η ιεραρχία πάντα παίζει τον ρόλο της.

Από την άλλη δεν μπορείς να κάθεσαι και μόνιμα αδρανής. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, είναι σημαντικό να δηλώνεις την παρουσία σου και σε τελική ανάλυση σε έχουν προσλάβει για να κάνεις αυτό που ξέρεις κι όχι απλά να παρακολουθείς τις εξελίξεις να τρέχουν. Το esquire παραθέτει 5 κινήσεις για να διαφωνείς με το αφεντικό σου, με τον πιο σωστό τρόπο.

Να είσαι πάντα σίγουρος για το τι λες

Είναι ένας κλασικός κανόνας όχι μόνο απέναντι στον προϊστάμενό σου αλλά γενικά στη ζωή. Ναι, μπορεί να βιάζεσαι να εκφράσεις μία ιδέα που θεωρείς τέλεια. Είναι όμως καλό να είσαι πάντα σίγουρος για το τι θα πεις.

Σκέψου για ποιον λόγο θέλεις να μιλήσεις

Ας είμαστε ειλικρινείς: Συχνά θέλεις να μιλήσεις και να φέρεις αντιρρήσεις μόνο και μόνο για να δηλώσεις την παρουσία σου στον εργασιακό χώρο. Όταν όμως σκοπεύεις να έρθεις σε διαφωνία με το αφεντικό σου, καλό είναι να το κάνεις για κάποιον σοβαρό λόγο – κι όχι ως επίδειξη δύναμης, γιατί πρόκειται για χαμένο ήδη από τα αποδυτήρια παιχνίδι.

Διάλεξε τις μάχες σου

Ο σωστός τρόπος για να διαφωνήσεις με τον προϊστάμενό σου

Έχει αξία να διορθώνεις κάποιον που έχει μεγαλύτερες αρμοδιότητες από τις δικές σου; Ναι, φυσικά έχει, όχι όμως πάντα. Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι η εξής: Θα αλλάξει κάτι αν εκφράσω την αντίρρησή μου; Αν αυτό που έχεις να πεις (μία νέα ιδέα, μία καινούργια λύση, κάτι που αποδεδειγμένα κάνει κακό στη δουλειά) έχει πιθανότητες να ακουστεί και να υιοθετηθεί, τότε προχώρα. Αλλιώς φρόντισε να επιλέγεις σωστά το πότε, πού και με ποιον θα δώσεις την επόμενη μάχη σου.

Βρες το σωστό timing

Οι προτάσεις και οι ιδέες, ακόμα κι όταν είναι σωστές, οφείλουν να έρχονται στην κατάλληλη στιγμή. Αλλιώς κινδυνεύουν να πέσουν στο κενό. Φρόντισε τουλάχιστον να αποφεύγεις τις χαρακτηριστικά κακές στιγμές: Η διαφωνία με έναν ανώτερό σου σε δημόσια θέα, την ώρα που είναι εκνευρισμένος ή έχει τρομερό άγχος δεν θα σε βγάλει πουθενά. Τα αυτιά είναι πολύ πιο πρόθυμα σε στιγμές χαλάρωσης.

Ας το μάθει από σένα

Αν διαφωνείς με τις επιλογές του προϊστάμενου, φρόντισε να είσαι εσύ εκείνος που θα του το πει σε ήρεμο τόνο, όταν δεν υπάρχει άγχος στον αέρα και κατ’ ιδίαν – κι όχι στους διαδρόμους του γραφείου. Το να μάθει ότι διαφωνείς με τις πρακτικές του από κάποιον άλλο είναι πολύ πιθανό να σου δημιουργήσει μπελάδες ή έλλειψη εμπιστοσύνης στο μέλλον.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + six =