Έστειλες βιογραφικά για τις ανοιχτές θέσεις που σε ενδιαφέρουν, και μετά από από αρκετή προσπάθεια το τηλέφωνο τελικά χτύπησε: Κλήθηκες για μια job interview. Αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα προς την θέση εργασίας που τόσο θες. Αλλά φυσικά τίποτα δεν έχεις τελειώσει. Αφού μια συνέντευξη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα προσληφθείς. Άλλωστε, είναι πιθανό η εταιρία να έχει καλέσει και άλλους υποψήφιους για την ίδια θέση, έτσι ώστε να τους δει όλους και να αποφασίσει ποιον θα προσλάβει.
Τώρα θα δούμε μια διαφορετική πλευρά των job intervews. Διότι όσα θα ακούσεις μέσα στο δωμάτιο, δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Παρακάτω λοιπόν θα δεις 5 συνηθισμένα ψέματα που ακούμε σε μια job interview. Και αν έχεις περάσει από αρκετές τέτοιες συνεντεύξεις, μάλλον ήδη έχεις ακούσει κάποιες από τις παρακάτω φράσεις.
1# «Θα σας ειδοποιήσουμε». Ίσως η πιο κλισέ φράση που θα ακούσεις σε μια job interview. Είναι η φράση με την οποία ο HR Manager θα ολοκληρώσει την συνάντηση. Και μάντεψε: Στις περισσότερες περιπτώσεις… δεν θα λάβεις καμία ειδοποίηση. Εκτός αν φυσικά η εταιρία αποφασίσει να σε προσλάβει. Αν απορριφθείς, πιθανότατα δεν θα λάβεις καμία ειδοποίηση, ούτε κάποιος θα σου εξηγήσει τους λόγους που απορρίφθηκες. Είναι μια πρακτική που την βλέπουμε πολύ συχνά και στην Ελλάδα.
2# «Θα κρατήσουμε το βιογραφικό σας για κάποια μελλοντική θέση». Είναι και αυτή μια πιθανή φράση που θα ακούσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις οι εταιρίες κρατούν όντως ένα αρχείο με βιογραφικά. Ωστόσο, τις πιο πολλές φορές όταν ανοίγει μια θέση, η εκάστοτε εταιρία κάνει εκ νέου κάλεσμα για βιογραφικά, με το σχετικό update στα δεδομένα που αναζητά. Επίσης, ένα υποψήφιος που είχε κάνει αίτηση για μια άλλη θέση π.χ. πριν από 6 ή 8 μήνες, τώρα είναι πιθανό να έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται αλλού. Οπότε μια εταιρία πιθανότατα δεν θα χάσει χρόνο στο να ψάχνει «παλιούς υποψηφίους»- τους οποίους άλλωστε είχε απορρίψει στην πρώτη συνάντηση.
3# «Φαίνεται σαν μια ‘βαριά’ δουλειά τώρα, αλλά στο επόμενο τρίμηνο θα προσλάβουμε κάποιον να σας βοηθά». Το βλέπουμε και σε αγγελίες: Πολλοί εργοδότες ανοίγουν μια θέση και θέλουν το άτομο που θα βρουν να είναι… πολυεργαλείο. Ολοκληρώνοντας κάθε ημέρα πολλά tasks- τα οποία συχνά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Αν σου παρουσιάσουν ένα τέτοιο σκηνικό κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης, είναι πιθανό να σου πουν ότι είναι «προσωρινό». Και ότι στη συνέχεια θα προσλάβουν και άλλα άτομα έτσι ώστε να μοιραστεί η δουλειά. Συνήθως όμως, το προσωρινό γίνεται… μόνιμο.
4# «Θα υπάρχει μια δοκιμαστική περίοδος αμισθί και μετά θα σας προσλάβουμε αν είστε καλός». Αυτό μπορεί να μην είναι ψέμα σε κάποιες περιπτώσεις. Και η εταιρία όντως να σε προσλάβει μετά από την «δοκιμαστική περίοδο». Τώρα όμως θα πιάσουμε το κακό σενάριο. Αρκετές εταιρίες -και στην Ελλάδα- ακολουθούν μόνιμα αυτό το μοντέλο, και έτσι ουσιαστικά κάνουν ένα rotation στους «δοκιμαστικούς εργαζομένους», βρίσκοντας συνεχώς καινούργιους μόλις τελειώνει η δοκιμαστική περίοδος της προηγούμενης παρτίδας. Τι μπορείς να κάνεις: 1) Να ρισκάρεις να απορρίψεις την δοκιμαστική περίοδο- παραθέτοντας ίσως κάποια δείγματα δουλειάς που να αποδεικνύουν ότι είσαι έτοιμος για τη θέση. 2) Να ορίσετε από την αρχή την χρονική διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου. Αν μάλιστα προτείνεις αυτό το δεύτερο point και η άλλη πλευρά αρνηθεί να ορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα, μάλλον κάτι δεν πάει καλά…
5# «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να σας δώσουμε έναν καλύτερο μισθό, αλλά αυτό θα αλλάξει στο μέλλον». Αυτή η φράση ακούγεται από την άλλη πλευρά, όταν δεν έχει έναν καλό μισθό για να σε δελεάσει. Και τι μπορεί να κάνει; Και εδώ θα ρίξει στο τραπέζι το «χαρτί» του «προσωρινού», λέγοντας σου ότι μπορείτε τώρα να υπογράψετε και να ξεκινήσετε με έναν χαμηλό μισθό, αλλά στο μέλλον αυτό θα αλλάξει προς το καλύτερο. Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.