Μερικοί από τους μεγαλύτερους φόβους που εκμυστηρεύονται οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, περιλαμβάνουν πράγματα όπως τα ακόλουθα:
-Φόβος ότι δεν θα είναι τόσο επιτυχημένοι επαγγελματικά όσο θα ήθελαν.
-Φόβος ότι δεν θα κάνουν μια αποτελεσματική και αξιόλογη δουλειά συνεισφέροντας στις οικογένειές τους.
-Φόβος ότι θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις υγείας — συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης.
To αμερικανικό inc.com εστιάζει σε αυτό το τελευταίο. Και παραθέτει μερικές συνήθειες που δυναμώνουν την μνήμη σου, σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη. Εδώ είναι 5 από αυτές.
1. Μείνετε απασχολημένοι (ειδικά στη συνταξιοδότηση).
Γράφοντας στο περιοδικό Journal of Economic Behavior and Organisation, οι ερευνητές εξέτασαν δύο μεγάλους όγκους δεδομένων για κυριολεκτικά εκατομμύρια Κινέζους εργάτες, μαζί με δεδομένα για την απόδοσή τους σε διάφορα γνωστικά τεστ και αξιολογήσεις μνήμης:
Αρχικά, εξέτασαν μια ομάδα που συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα, χάρη σε ένα κρατικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, και
Δεύτερον, εξέτασαν μια παρόμοια ομάδα που δεν ήταν επιλέξιμη για το πρόγραμμα και επομένως συνέχισε να εργάζεται για περισσότερο στη ζωή.
Τα στοιχεία ήταν εντυπωσιακά. Εν ολίγοις, η σύνταξη… οδήγησε «σε σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία».
Όπως μου είπε ο Plamen Nikolov του Πανεπιστημίου Binghamton σε μια συνέντευξη, αυτός και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι, «αν ξεκουραστείς, σκουριάζεις… Το να αποσυρθείς και να μην κάνεις τίποτα, να μην χρησιμοποιείς τον εγκέφαλό σου επειδή δεν δουλεύεις πια, οδηγεί σε άλλες ακούσιες συνέπειες».
2. Απολαύστε τα σωστά είδη παιχνιδιών, μέρος 1.
Καθηγητές στα τμήματα ψυχιατρικής, νευρολογίας και ιατρικής και των πανεπιστημίων Columbia και Duke προσέλαβαν 107 εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας 71 ετών και τους ζήτησαν να κάνουν σταυρόλεξα ή να παίξουν βιντεοπαιχνίδια στον υπολογιστή για μια περίοδο πολλών εβδομάδων.
Τα αποτελέσματα, όπως δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό NEJM Evidence, ήταν ότι σε μια περίοδο 78 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες στην ομάδα σταυρόλεξων τα πήγαν πολύ καλύτερα όσον αφορά την (έλλειψη) απώλειας μνήμης από αυτούς της ομάδας βιντεοπαιχνιδιών.
3. Απολαύστε τα σωστά είδη παιχνιδιών, μέρος 2.
Μια ομάδα ερευνητών στον Καναδά ξεκίνησε να προσδιορίσει εάν τα χόμπι που προσανατολίζονται στη λεπτομέρεια, όπως η παρατήρηση πουλιών, μπορεί να έχουν θετική σχέση με καλύτερη μνήμη.
Σίγουρα, σε μια δοκιμή που είχε να κάνει με την ταξινόμηση των πτηνών και στη συνέχεια την απομνημόνευσή τους, τα άτομα που ήταν ενεργοί παρατηρητές πουλιών είχαν καλύτερα ανεπτυγμένες μνήμες που τους επέτρεπαν να ανακαλούν πληροφορίες με μεγαλύτερη ακρίβεια.
4. Διαβάστε για ευχαρίστηση.
Ερευνητές στο Ιλινόις συνεργάστηκαν με μια βιβλιοθήκη για να σχηματίσουν δύο ομάδες ενηλίκων και τους χώρισαν σε δύο ομάδες:
-Η μία με δανεισμένα iPad με μια προεπιλεγμένη λίστα βιβλίων που θεωρούνταν πιθανό να ρουφήξουν τους αναγνώστες.
-Η άλλη με δανεικά iPad με παιχνίδια όπως παζλ με λέξεις.
Όπως συνόψισαν οι συγγραφείς της μελέτης: «Τα αποτελέσματα ήταν αδιαμφισβήτητα: σε σύγκριση με την ομάδα παζλ, η ομάδα που διάβασε βιβλία για οκτώ εβδομάδες παρουσίασε σημαντικές βελτιώσεις στην μνήμη. Με άλλα λόγια, η μελέτη έδειξε ότι η τακτική, αφοσιωμένη ανάγνωση ενίσχυε δεξιότητες μνήμης των ηλικιωμένων».
5. Κοιμηθείτε αρκετά.
Το ξέρεις αυτό, οπότε θα το πούμε στα γρήγορα. Γράφοντας στο περιοδικό Trends in Neurosciences, συγγραφείς από το Chronobiology and Sleep Institute στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια συνέθεσαν έρευνες δεκαετιών σχετικά με το τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν συσσωρεύουμε ένα… χρέος ύπνου. Πρώτον, όταν συσσωρεύουμε ένα χρέος ύπνου, χάνουμε μέρος της υποκειμενικής ικανότητας να κρίνουμε πώς αυτή η έλλειψη ύπνου μας επηρεάζει. Iσως το πιο ανησυχητικό, οι μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτή η επίμονη απώλεια ύπνου – ακόμα και όταν προσπαθούμε να την καλύψουμε – μπορεί να οδηγήσει σε «αυξημένη ευαισθησία σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ… και της νόσου του Πάρκινσον (PD). “