αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε συνήθειες που έχουν οι πειθαρχημένοι άνθρωποι και τους οδηγούν στην επιτυχία

Πέντε συνήθειες που έχουν οι πειθαρχημένοι άνθρωποι και τους οδηγούν στην επιτυχία

Δεν αρκεί να έχεις ταλέντο σε κάτι ή να είσαι ένα… βιβλίο γνώσεων. Για να φτάσεις σε μια εκρηκτική επιτυχία χρειάζεται πειθαρχία. Οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ότι θέλουν να γίνουν ο επόμενος CEO ή ότι θέλουν να τρέξουν σε έναν μαραθώνιο, αλλά την ίδια στιγμή είναι πιθανό να τους πιάσεις να έρχονται αργά στη δουλειά ή να παραλείπουν μια προπόνηση.

Το βλέπουμε και σε business επίπεδο. Ποιοι είναι αυτοί που τελικά φτάνουν στην επιτυχία; Αυτοί που έχουν πειθαρχία και συνέπεια. Δεν γίνεται, για παράδειγμα, να ξεκινήσεις ένα δικό σου blog, να το τρέξεις για 2 εβδομάδες, μετά να το σταματήσεις για να ασχοληθείς με κάτι άλλο, μετά να ξανά ξεκινήσεις να γράφεις, μετά να σταματήσεις 20 ημέρες για να πας εκδρομή, μετά να ξανά καταπιαστείς με το blog κοκ. Χρειάζεται μια σταθερή ροή δουλειάς.

Όχι, δεν χρειάζεται να γεννηθείς με κάποιο ταλέντο για να είσαι πειθαρχημένος. Απλά οι πειθαρχημένοι άνθρωποι εστιάζουν σε διαφορετικά πράγματα και έχουν χτίσει συνήθειες που τους οδηγούν σε σπουδαία αποτελέσματα.Εδώ είναι 5 από αυτές.

1# Έχουν ξεκάθαρους στόχους. Δεν τους αρκεί να λένε απλώς ότι θα «χάσουν βάρος». Είναι πολύ γενικό. Οι πειθαρχημένοι άνθρωποι έχουν ένα συγκεκριμένο σκεπτικό που τους βοηθά να οραματιστούν ακριβώς αυτό που θέλουν να συμβεί. Έτσι, αντί για «θέλω να χάσω βάρος» θα μπορούσαν να πουν «Μέχρι τον Δεκέμβριο αυτού του έτους, θα ζυγίσω X κιλά» ή ακόμα και «Θα χάνω X κιλά κάθε μήνα για να φτάσω τον στόχο μου για το Ψ βάρος μέχρι την 1η Δεκεμβρίου αυτού του έτους». Το να έχετε ξεκάθαρη αίσθηση του τι θέλετε να επιτύχετε ενισχύει την απόδοσή σας.

2# Χτίζουν συγκεκριμένο πλάνο. Ο συγγραφέας James Clear έγραψε κάποτε ότι οι νικητές και οι ηττημένοι έχουν… τον ίδιο ακριβώς στόχο. Αυτό σας δείχνει ότι το να έχετε έναν ξεκάθαρο στόχο δεν είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεστε. Πρέπει να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό σύστημα. Κάθε στόχος έχει ένα σύνολο βημάτων προς αυτόν. Για παράδειγμα, η συγγραφή και η ολοκλήρωση ενός βιβλίου είναι ένα challenge, γι’ αυτό ο καταξιωμένος συγγραφέας Stephen King έχει συγκεκριμένο πλάνο. Στη συγγραφική του καριέρα μέχρι στιγμής έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον 60 μυθιστορήματα. Ποιο είναι το μυστικό του; Γράφει 6 σελίδες κάθε μέρα. Όχι περισσότερο, και σίγουρα όχι λιγότερο. Είναι η αφοσίωση και η συνέπειά του που του επέτρεψαν να ολοκληρώσει τόσα πολλά από τα μυθιστορήματα του.

3# Παραμένουν συγκεντρωμένοι. Όταν δεν είστε συγκεντρωμένοι σε ένα πράγμα, η προσοχή σας θα ξεφεύγει συνεχώς. Είναι πιο εύκολο να αποσπάται η προσοχή μας στις μέρες μας, καθώς περιτριγυριζόμαστε απο περισπασμούς που τραβούν την προσοχή μας. Ωστόσο, όσο περισσότερο κοιτάτε δεξιά και αριστερά, τόσο λιγότερη είναι η πρόοδος θα κάνετε. Αφήστε στην άκρη τους περισπασμούς -κλείστε και το smartphone σας για μερικές ώρες αν χρειαστεί- και εστιάστε στη δουλειά που έχετε μπροστά σας.

4# Κάνουν τη δύσκολη δουλειά νωρίς. Έχουμε ξανά μιλήσει για αυτό και σε άλλα άρθρα εδώ στο It’s Possible. Φαίνεται ειρωνικό, αλλά συχνά το πιο σημαντικό πράγμα που ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε είναι αυτό που αναβάλλουμε περισσότερο. Ξέρουμε ότι πρέπει να γυμναζόμαστε, αλλά κάτι μας σταματάει με κάποιο τρόπο. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι γυμνάζονται το πρωί: Για να ολοκληρώσουν την γυμναστική τους και να φεύγει από τη μέση. Εάν αναβάλεις την γυμναστική για αργότερα μέσα στην ημέρα, είναι πιθανό… να μην γίνει ποτέ. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τα tasks στην δουλειά. Επίσης, όταν ολοκληρώνεις ένα δύσκολο task με επιτυχία, παίρνεις ικανοποίηση και ώθηση για την συνέχεια.

5# Δρουν. Οι πειθαρχημένοι άνθρωποι κατανοούν ότι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουν τους στόχους και τα όνειρά τους είναι να δράσουν. Η θεωρία δεν αρκεί. Οι ενέργειες προς τους στόχους δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες. Μπορεί να είναι τόσο διαχειρίσιμο όσο το “Οργάνωση σημειώσεων για μία ομιλία σου”. Είναι πιο εύκολο να ολοκληρώσεις μεγάλα projects, όταν τα «σπας» σε μικρότερους στόχους, όπως είπαμε και πριν. Και το βασικό: Ξεκίνα με το πρώτο βήμα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − seven =