αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠέντε συμβουλές για να γίνεις περιζήτητος στην αγορά εργασίας μετά την πανδημία

Πέντε συμβουλές για να γίνεις περιζήτητος στην αγορά εργασίας μετά την πανδημία

Ενώ οι επιχειρήσεις αρχίζουν να ξανανοίγουν σιγά-σιγά μετά τα μέτρα εγκλεισμού που εφαρμόστηκαν εξαιτίας της COVID-19, πολλοί από τους αναζητούντες εργασία και τους εργαζομένους αναρωτιούνται πώς θα μπορέσουν να παραμείνουν απασχολήσιμοι σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς. Στο EURES έχουμε προετοιμάσει μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε να έχετε λόγο ύπαρξης στην αγορά εργασίας και να προστατεύσετε τη σταδιοδρομία σας από μελλοντικές κρίσεις.

Αξιολογήσετε και εμπλουτίστε τις δεξιότητές σας

Εάν το διάστημα αυτό διαθέτετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο επειδή εργάζεστε εξ αποστάσεως, μπορείτε να αξιοποιήσετε τον χρόνο αυτό για να αποκτήσετε νέες δεξιότητες ή να βελτιώσετε τις υφιστάμενες. Εν τω μεταξύ, πιθανότατα να έχετε αποκτήσει νέες δεξιότητες οι οποίες σάς επιτρέπουν να συνεχίζετε να εργάζεστε από το σπίτι. Αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε ποιες είναι οι δεξιότητες αυτές (για παράδειγμα, διαχείριση του χρόνου, ευελιξία, ή ίσως η χρήση ενός νέου ψηφιακού εργαλείου).

Σε περίπτωση που χάσατε τη δουλειά σας εξαιτίας της COVID-19, αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να ενισχύσετε τις δεξιότητές σας και να αυξήσετε την απασχολησιμότητά σας. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας. Μπορείτε να πάρετε μερικές ιδέες από το άρθρο μας Οι 6 σημαντικότερες δωρεάν πλατφόρμες που προσφέρουν διαδικτυακά μαθήματα.

Σχεδιάστε το μέλλον

Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς που διανύουμε το να σχεδιάσετε το μέλλον ενδεχομένως να είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Ωστόσο, μπορείτε να δημιουργήσετε το προσωπικό σας σενάριο για το μέλλον, κατά τον ίδιο τρόπο που και οι επιχειρήσεις χαράσσουν την επιχειρηματική στρατηγική τους. Το μυστικό είναι να σκεφτείτε πού θα υπάρχει ζήτηση εργασίας και πώς θα μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες. Αξίζει να διερευνήσετε το είδος εργασίας που σύμφωνα με διάφορα σενάρια παρουσιάζει σταθερότητα.

Μην φοβάστε τις βραχυπρόθεσμες και τις μεσοπρόθεσμες συμβάσεις

Καθώς οι επιχειρήσεις ανακάμπτουν από την πανδημία και προσαρμόζονται στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, είναι πιθανότερο να προχωρήσουν στην πρόσληψη συμβασιούχων παρά μονίμων υπαλλήλων. Αυτό είναι κατανοητό, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να εκτιμήσουν τις επερχόμενες αλλαγές αλλά και τις τελικές τους ανάγκες.

Η εργασία με σύμβαση σε μια εταιρεία μπορεί να σας προσφέρει πολλά οφέλη — σας παρέχει τη δυνατότητα να κάνετε νέες γνωριμίες, να δημιουργήσετε το δίκτυό σας και να αποκτήσετε εμπειρία χωρίς να αφήνετε κενά στο βιογραφικό σας. Επιπλέον, μην ξεχνάτε πως υπάρχει και το ενδεχόμενο να γίνετε μόνιμος υπάλληλος.

Κάντε στροφή στην καριέρα σας ή επαναπροσδιορίστε την

Εάν η σταδιοδρομία σας επλήγη ανεπανόρθωτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίστε τη σταδιοδρομία σας ή να στραφείτε σε κάποιο νέο αντικείμενο εργασίας. Όταν επαναπροσδιορίζετε τη σταδιοδρομία σας ξεκινάτε πάλι από την αρχή — είτε πρόκειται για την εκμάθηση κάποιας δεξιότητας για μια νέα θέση εργασίας, είτε για τη συμμετοχή σε πρακτική άσκηση με σκοπό την απόκτηση εμπειρίας σε ένα νέο αντικείμενο. Επίσης, όταν πραγματοποιείτε στροφή στην καριέρα σας, βρίσκετε τρόπους να αξιοποιήσετε τις δεξιότητες, την εμπειρία και τις γνώσεις που ήδη διαθέτετε σε έναν άλλον τομέα. Είτε λόγω του επαναπροσδιορισμού ή της στροφής στην καριέρα σας, ενδεχομένως να χρειαστεί να αποδεχτείτε μια λιγότερο καλά αμειβόμενη θέση εργασίας. Ωστόσο, αν διαθέτετε τον σωστό τρόπο σκέψης θα μπορέσετε να απογειώσετε και πάλι την επαγγελματική σας καριέρα.

Να είστε έτοιμοι να εργαστείτε εξ αποστάσεως

Μια θετική συνέπεια της πανδημίας είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν αναγνωρίσει ότι οι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται αποτελεσματικά από το σπίτι τους. Η τηλεργασία σάς επιτρέπει να υποβάλετε αιτήσεις για θέσεις εργασίας που βρίσκονται εκτός της περιφέρειας ή ακόμη και της χώρας σας. Εξετάστε τις ευκαιρίες απασχόλησης που σας προσφέρουν τη δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως. Ακόμη και αν στην περιγραφή της θέσης εργασίας δεν αναφέρεται ότι η εταιρεία είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο τηλεργασίας, υποβάλετε την ερώτηση. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε.

Πηγή: ergasiakanea.eu

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + thirteen =